Chokladtiramisu


Tiramisu är en klassisk Italiensk dessert som görs med kaffe/likör doppade savoiardidkex och marscarpone. En väldigt krämig och god efterrätt.
Här har jag gjort en choklad variant som blev väldigt uppskattad av mina gäster. 
Jag använde mig av disaronno likör men man kan även smaksätta med mörk rom eller konjak och vill man göra utan alkohol går det också bra. 

När man ska montera desserten kan man antingen  göra som en klassisk tiramisu, då varvar man kaffedoppade kex med mascarpone fyllning i en form. Avsluta alltid med mascarpone fyllning och pudrad kakao.
Lägg ca 10 - 12 kex i botten av en form och bre på fyllning sen fortsätter du med ca två lager till och använder du stärre form så gör du färre lager bara.
Eller så kan du göra som jag gjorde. Lägga de doppade kexen i en rad på ett fat, spritsa på fyllningen och bygga på höjden i fatet .Tänk då på att inte blötlägga kexen för mycket och inte bygga för högt. Då kan den säcka ihop.
Vill man halvera receptet eller göra enportons desserter går det självklart jätte bra. 

Så här gör jag : 
Choklad tiramisu 
Recept:
2 paket a 200g savoiardikex  ( totalt 400g) 
500 g marscarpone 
4 - 5 dl kokt starkt kaffe 
4 - 6 msk disaronno likör ( kan uteslutas ) 
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
350 g mörk bakchoklad ( fazer ) 

Till topping 
kakao 

Gör så här : 
Koka kaffe, häll i en skål och tillsätt socker. Rör runt tills sockret har löst upp sig. Låt sedan svalna och tillsätt likören. 
Vispa grädden fast.
Smält chokladen försiktigt i micron eller under ett vattenbad på spisen och låt svalna.
Rör runt marscarponen så att den blir lite luftigare, vänd ner grädden och rör ihop.
Vänd ner chokladen och rör ihop med marscarponegrädden. Rör runt tills allt är väl blandat.
Doppa ett savoiardikex som hastigast i kaffeskålen. Det får inte bli för uppblötade. 
Lägg kexen på ett fat, spitsa fyllning över kexen. Doppa en ny omgång kex och lägg över fyllningen. Spritsa ett lager fyllning. Upprepa ytterligare en omgång. 
Ställ i kylskåpet ca 1 timme. Pudra kakao på toppen innan servering. 

Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök 
Instagram @lillameee