Skruvad potatis i ugn

Skruvad potatis

Det har snurrat en del klipp på nätet med skruvad potatis i ugn.
Tyckte det såg spännande och gott ut, absolut ett trevligt sätt att servera ugns potatis på.

Jag har kryddat min potatis efter egen smak och tycke.

Det du behöver är:
Fast potatis - mängd efter behov.
Grillpinnar - mängd efter behov och dem ska ha legat i blöt en bra stund innan.
Skärbräda och en bra kniv.
Olja ( oliv/raps) - efter tycke.
Vitlökspulver
Flingsalt
Rosmarin

Trä potatisen tvärs genom på ett spett.
Ta fram skärbräda och en kniv.
Skär ett diagonalt snitt i potatisen ner till spettet.

Snurra sedan potatisen försiktigt från dig samtidigt som du skär ner till spettet.
Fortsätt så tills du är klar med hela potatisen.
Dra försiktigt ut potatisen längs spättet så att den blir längre och ser ut som en spiral.

Jag hade 2 potatisar på ett spett. Så att det skulle ta mindre plats.

Ringla olja, strö vitlökspulver, flingsalt och rosmarin över.
Se till så det även hamnar kryddor och olja mellan spiralerna.

Ringla olja i plåten och lägg spiral spetten på plåten.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter.
Tills potatisen har fått en fin färg på ytan och ser klar ut.
Tiden varierar lite på potatisens storlek och spiralernas tjocklek.

Dra försiktigt ut spetten när potatisen är klar eller servera med.

Smaklig spis :)

Ugnsbakade ribs, grönsaker och skruvad potatis

Jag älskar revben - Ribs !!

En av mina absoluta favoriter.
Det ska vara riktigt kladdigt och gott !
Fingrarna och munnen ska vara flottiga, då vet jag att jag har lyckats och att det har smakat fantastiskt bra !! He he.

Middagar som sköter sig själv är en annan favorit !

Så idag gjorde jag det bästa möjliga !
En underbar middag som sköter sig själv i ugnen.

Doften som sprids i köket och hemmet ska vi inte tala om ! Helt ljuvlig !

Så här gör jag:
Tunna revben - Ribs i ugnen.
Recept :

I hel rad tunna revben-Ribs
Rapsolja
Grillkrydda
2 vitlöks klyftor
Vitlökspulver
2 msk flytande honung
2 msk sesam olja
Sweet soya sauce
Salt
Peppar
Chili/garlic krydda eller chili krydda

Förslag på tillbehör i långpannan
Rotfrukter - efter tycke, delade i bitar
potatisar
2-3 gul lök mindre storlek
4 mörötter delade i bitar
1 mindre purjolök
1-2 paprikor - röd/gul
Brysselkål

Lägg revbenen i en plastpåse eller i en form.
Ringla över oljaorna, honung, grillkrydda, vitlökspulver, chili krydda, salt, peppar och sweet soya sauce.
Pressa/hacka över vitlöken.

Gnid in köttet så att det är kryddat och glansigt över allt.
Täck med plast om biten ligger i form, sätt in i kylen och låt gärna dra någon timme.
Givetvis går det även bra med en kortare marinad tid, dock så hinner smakerna gotta till sig om dem får stå och dra en längre stund.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ringla rapsolja i långpannan och lägg på köttet.
Sätt in ribsen i mitten av ugnen medan du förbereder grönsaker/rotfrukter och potatisen.
Ca 30 minuter.

Skiva rotfrukter/grönsaker efter tycke

Skruvad potatis:

Det du behöver är:
Fast potatis - mängd efter behov.
Grillpinnar - mängd efter behov och dem ska ha legat i blöt en bra stund innan.
Skärbräda och en bra kniv.
Olja ( oliv/raps) - efter tycke.
Vitlökspulver
Flingsalt
Rosmarin

Trä potatisen tvärs genom på ett spett.
Ta fram skärbräda och en kniv.
Skär ett diagonalt snitt i potatisen ner till spettet.
Snurra sedan potatisen försiktigt från dig samtidigt som du skär ner till spettet.
Fortsätt så tills du är klar med hela potatisen.
Dra försiktigt ut potatisen längs spättet så att den blir längre och ser ut som en spiral.

Ringla olja, strö vitlökspulver, flingsalt och rosmarin över.
Se till så det även hamnar kryddor och olja mellan spiralerna.

Ta ut ribsen och vänd på dem.
Lägg i potatisen och grönsakerna.

Pensla ribsen lite till av sweet soya sauce, strö på lite grill krydda och ställ in i ugnen ytterligare ca 30 min. (Tills det börjar ta färg.)

Vänd slutligen spjället igen och baka klart tills potatisen och grönsakerna har tagit färg.

Om du tycker att ytan på köttet börjar se färdig ut innan potatis skruvarna är klara, täck över köttet med lite folie då.
( Jag tyckte inte det behövdes)

Ditt hem kommer dofta helt fantastiskt !!

Smaklig spis :)

Krämiga köttbullar med pasta

Krämiga Köttbullar med pasta.

Jag brukar köpa köttfärs i storpack.
Oftast köper jag 2-3 stora paket och använder det ena till köttbullar och cevapcici, och resten delar jag upp till andra färs rätter.
Tycker det är smidigt att försteka, lägga i frysen och ta fram vid behov.
Många gånger är det toppen när tiden tryter.
Visserligen finns det även goda färdiga köttbullar i matdisken som man kan ta till när orken eller tiden inte finns att stå och rulla egna.
Dock så föredrar jag hemmagjorda.

Ibland så ska maten helst vara klar innan man ens har hunnit börja. !
Då passade det alldeles utmärkt att ha färdigstekta att ta fram.

Mina kids älskar köttbullar och makaroner och denna gången kände jag för att lyxa till det med krämiga köttbullar och pasta istället.
Svårflörtade som dem är kunde jag bara hoppas på att just denna varianten skulle gå hem.

Vet ni vad ? Det funkade bra.
En enkel men god variant.


Recept på hemma gjorda köttbullar finns här på bloggen - kategori "mat"


Recept
Ca 4 pers

Ca 30 köttbullar - stekta
1 rödlök ( gul lök går också bra)
1 stor vitlöksklyfta
1köttbuljong tärning
3 dl milda mat extra 4 %
2 msk tomatpure
2 msk sweet chili sauce
2 msk sweet soya sauce/ går bra med vanlig soya också.
Salt -efter tycke
Peppar - efter tycke
1 msk Basilika torkad/färsk - eller mängd efter tycke.


Stek köttbullarna i lite smör/olja och lägg dem åt sidan, eller så tar du färdigstekta.
Fräs löken på hög värme tills den börjar mjukna.
Tillsätt vitlöken och fräs med en liten stund.
Häll i ca 1 dl vatten och låt löken puttra lite.
Tillsätt köttbullarna och rör om.
Tillsätt tomatpuré, och resten av ingredienserna.
Grädden tillsätter du sist.
Sänk värmen och låt allt små puttra en liten stund.
Smaka av.
Tillsätt mer sälta/sötma och kryddor efter tycke om de behövs.

Under tiden:
Koka pasta enligt anvisning på paketet.

Lägg upp pastan på ett fat.
Lägg över dem krämiga köttbullarna.

Lägg på lite färsk/torkad basilika och servera.

Smaklig spis :)