Småkakor - Spritskakor

Spröda små goda spritskakor  med endast fyra ingredienser, dels är dem klara på noll tid. 



Vill du göra dem i lite lyxigare variant, så kan du doppa delar av kakan, ringla på eller varför inte doppa hela kakan i choklad. 
Jag ringlade lite smält choklad på enstaka kakor, tyckte dem var fina som dem var. 

Recept kommer här:
Spritskakor
175g smör
230g vetemjöl
30g socker 
I ägg gula

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Knåda i hop alla ingredienser till en fin deg. 
Spritsa sedan ut degen valfritt, antingen med spritspåse eller kaksprits. 
Jag använde mig utav en kaksprits till dem flesta.
Enstaka spritsade jag med spritspåse. Men det var mest för att jag hade roligt och ville prova. 

Grädda sedan i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. 
Låt svalna innan du dekorerar dem med choklad tex. 

Perfekt småkaka till kaffestunden. 

Smaklig spis :) 


"spritskakor" "mördegskakor" "kakor" "recept" - "spritskakor" "mördegskakor" "småkakor" "recept"

Chocolate chip cookies fyllda med Nutella och jordnötssmör.

Underbara chocolate chip cookies fyllda med nutella och jordnötssmör.
Desse cookies kommer du helt enkelt att älska.


Dem kräver lite mer av din tid. Men ack så värda tiden. 
Jag kan redan nu tala om att jag fuskade mig igenom receptet. 
Vi hade helt enkelt inte tålamod att vänta, jag och mina stora kids. 
Så vi drog ner på tiden avsevärt. 
Men jag kan också tala om att det fungerade bra. 
För dig som har tålmod och tid, kan det vara värt att vänta och inte fuska 😊
Jag ska förenkla det lite för er med steg för steg bilder. 
Om du tar dig tiden att prova dem, så tror jag in inte du bli besviken. 

Degen räcker till ca två plåtar.
Känner du för att göra en plåt bara så går det bra att plasta in degen och göra en omgång till nästa dag. 

Recept på min variant kommer här. 
Chocolate chip cookie med fyllda med nutella och jordnötssmör.

8dl vetemjöl
2 tsk vaniljextrakt
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
2 stora ägg
300g smör rumstempererat.
2 1/2 dl socker
3 dl farin socker
460 gram hackad choklad/choklad knappar.
4 msk majs stärkelse.

Sila ner vetemjöl i en stor bunke, sila ner bakpulver,bikarbonat och salt, blanda väl och ställ åt sidan.
Ta fram en ny bunke och häll/sila ner farinsocker och vanligt socker.
Blanda väl och tillsätt  smöret. 
Vispa nu smör och socker så att det bli poröst. 
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Tillsätt vaniljextrakt och blanda väl. 
Tillsätt nu din mjölblandning i bunken.
Blanda ner lite mjöl i taget tills allt är väl blandat. 
Tillsätt sedan choklad knapparna/hackad choklad  och blanda väl.
Ta fram plast folie, lägg degen på plastfolie och plasta in degen väl. 

Ställ sedan in degen i kylen och låt vila i ca 24/36 timmar.
Jag kunde inte vänta så länge, ställde min i frysen på qick freeze i ca 2 timmar. 
Kan tala om att det fungerade bra om ni vill fuska som jag.

Undertiden. 
Ta fram små knäck formar. 
Skopa ut 12 nutella teskedar och 12 jordnötssmör skedar i knäckformarna och ställ dem sedan i frysen. 

Degen räcker till 2 muffinsplåtar.

Vill du göra två plåtar direkt då fyller  dubbel sats. 
När degen har vilat färdigt ska den vara rätt så hård.

Det ska vara svårt att ta en bit av degen. 
Skär av en bit av degen, då blir det lättare att nipa av en bit i taget. 
Ta en bit av degen och rulla till en boll. 
Mina bollar vägde ca 50g styck.

Ta fram en muffinsplåt och sätt på ugnen 175 grader. 
Ta sedan bollen och platta ut den i handflatan. 
Tryck försiktigt ner degen sedan i muffinsplåten och tryck ut den i kanterna så att det blir som en bägare. 
Plasta sedan in plåten och ställ i frysen en liten stund bara. 
Ta fram plåten och dem frusna knäckformarna med nutella och jordnötssmör. 
Dem ska ha stelnat och blir då lättare att jobba med. 
Ta ut en jordnötsboll och en nutella boll och plasera dem i bägaren i muffinsplåten.
Gör så med alla 12 bitar. 
Ta sedan en bit av degen. Den ska du använda som lock, och rulla till en boll. Mina lock vägde ca 20g styck.
Platta ut i handflatan och lägg degen ovan på, så att du förseglar 
Nutella/jordnötsbollarna. 

Pressa in kanterna så att dem försluts med hjälp av en gaffel. 


Sänk ugns temperaturen till 160 grader och baka i ca 10 min.
Höj sedan temperaturen 175 och baka ytterligare ca 3-4 minuter. 
Ta sedan ut plåten och låt kakorna svalna helt i plåten innan du tar ut dem. 
Snurra försiktigt på kakan så att den lossnar lätt. Men den måste vara kyld annars går dem sönder.
Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Ta ut kakorna från muffinsplåten och lägg över dem på bakplåts pappret.

Baka ytterligare 3-4 minuter i förvärmd ugn 175 grader. 
Låt sedan svalna lite och njut. 
Det är värt mödan 😉












"chocolate chip cookies fullda med nutella och jordnötssmör" "chocolate chip cookies" "kakor" "recept"

Brownie bägare fyllda med päron mjukglass

Brownie, rik på chokladsmak och inget för den känslige 😁
Mina små killar har varit på kalas och jag ägnade lite egen mys tid i köket. 
Doften som spred  sig var ljuvligt chokladig och bakgrundsmusiken förhöjde absolut stämningen. 

Det kommer bli en extra trevlig lördag för killarna, kalas och sen hem till gott och mys.

Föreställ dig bara känslan av en tugga !
Mmm.. 
Behöver nog inte säga så mycket mer.
Ljuvligt ! 


Vi blev rätt så ivriga med att servera dem. Kom på att jag inte hade tagit något kort. 
Så vi bjuder på en aning smält glass  😁

Mjukglassen är Arlas tetrapack som man själv vispar ihop.
Tänk på att mjukglassen måste förberedas flera timmar innan, då den ska stå kallt länge.
Har man tillgång till glassmaskin då blir den färdig bra mycket snabbare.

Recept på mina brownie bägare kommer här. 

Brownie bägare.   (ca 18 st) 
250g smör (rumstempererat) 
200g mörk choklad
3dl socker
1/2tsk bakpulver
1tsk salt
1dl kakao
1dl mjöl
2ägg
1ägg gula

Sätt ugnen på 175 grader
Smält chokladen och låt svalna. 

Vispa ihop socker, salt och smör så att det blir poröst.
Tillsätt ett ägg i taget, fortsätt vispa mellan varje ägg och gula. 
Tillsätt den avsvalnade chokladen och blanda väl.
Rör sedan ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop en jämn smet. 
Ta fram en muffinsplåt, lägg muffins formar i plåten och skopa ut smeten med hjälp av två skedar.
Skopa ut smet till ca hälften av muffinsformens höjd. 

Grädda i ca 20 minuter.
Låt sedan svalna en liten stund i plåten. 
Tryck sedan  ner försiktigt med hjälp av en kryddburk i  mitten på brownien så att det blir format som en bägare. Ta av kakorna från plåten och låt svalna helt. 
( vänd upp och ner på plåten, och banka försiktigt ut bägarna) 

Förbered mjukglassen enligt anvisningar på förpackningen. 
Tänk på att förbereda den långt innan du börjar med brownies. 

Spritsa mjukglassen i brownie bägaren, strö på strössel, riven choklad, chokladsås eller vad som faller dig in.
Du kanske föredrar att inte ha något alls på. 

Desse brownie bägare kan du i stort sätt fylla med vad du vill och känner för. 
Servera och njut. 

Nu tar vi i denna familj lite lördagsmys. 
Ha en fortsatt trevlig helg ni andra 😊


"brownie cups" "brownie"brownie bägare""kakor" "recept" - "brownie cups" "brownie"brownie muffins""kakor" "recept"