Citron crinkle cookies

För en gångs skull så hade jag alla ingredienser hemma till desse cookies 



Jag vet inte hur det är med er, men mig händer det ofta, att jag impulsivt vill baka något och givetvis så är det något som fattas av ingredienserna hemma. 

Bekväm som jag är ibland orkar jag inte springa och handla så projektet får snällt vänta. 

Men nu så, för en gångs skull så blev det lite cookies till fotbolls kvällen. 
Spröda citron kakor toppade med lite cream cheese frosting.

God och annorlunda kombination. 

Nu går jag snabbt över till receptet så jag kan bänka mig framföt tv:n 

Lemon crinkle  cookies 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1ägg
1 ägg gula 
175g rumstempererat smör
2,5 dl socker
2 citroner ( skalet av 2 citroner (rivet)
2 tsk saften av citroner 
1/2 tsk vanilj extrakt/ eller 1 tsk vanilj socker går också bra.
1 dl florsocker
Några droppar gul hushålls färg eller pasta färg om önskas. 

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram 2 skålar. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i den ena skålen.

Lägg smör, socker och skalet av citron i den andra skålen.
Vispa ihop tills smeten blir fluffig och len. 
Vispa i ett ägg. 
Blanda sedan in ägg gulan, citronsaften, vanilj extrakten och tillsätt sedan lite gul hushållsfärg om du vill. Jag använde Wiltons gula gele färg.
Rör sedan ner de torra ingredienserna. Blanda och rör runt så att det blir en jämn smet. 

Du kan använda köksmaskin, eller mixer när du rör ner de torra ingredienserna. Använd låg hastighet då. 

Sätt florsocker i en skål.
Ta fram en ugnsplåt och lägg på bakplåts papper. 

Ta nu med hjälp av en msk ut lite degbitar forma degen till en boll med hjälp av handflatorna och rulla sedan bollen i florsocker. Mina vägde ca 25-27 gram st. 

Lägg sedan bollen på bakplåts pappret. 

Tänk på att lämna lite avstånd mellan bollarna på plåten eftersom dem flyter ut. 

Grädda sedan i mitten i en förvärmd  ugn ca 10-13 minuter. 
Låt sedan kakorna svalna en liten  stund på plåten.
Ta sedan av dem och låt svalna på ett fat. 

Creemcheese frosting.
100g Philadelphia ost.
50g smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
Lite saft från en citron
Vispa alla ingredienser till en krämig frosting.  

Spritsa sedan lite frosting på dem avsvalnade kakorna. 
Jag rev även lite citronskal över frostingen på vissa. 

Smaklig spis ! jag har redan börjat 😉









"crinkle cookies" "citron kakor" "recept"

Nougat-hallon tårta

Nu blev det en sådan snabb tårta igen. 
Nougat och hallon smak. 


Sen eftermiddag kom jag på att jag tar och gör en överasknings tårta till i morgon.  Jag började direkt med det som var möjligt just då. 
Jag hann visserligen göra bottnarna den kvällen. La dem i frysen tills nästa morgon, dagen då tårtan skulle vara färdig. 

Och äntligen så valde jag själv vad jag ville ha för fyllning i den. 
Det blev lite fusk, då tiden inte var min bästa vän. 
Men det mesta är gjort från grunden. 
Och som förra gången så hade jag knattarna hemma som skulle det ena och det andra mellan varven. 
Ja ja, det blev en tårta tillsist. 
Den hann även stå och dra in lite smaker innan den blev uppskuren. 

Tårtor har jag inte gjort många av.
Men för varje gång så finner jag det roligare och roligare. Kan hålla på hur länge som helst och greja, pilla och experimentera. Kul som attan även om denna också gjordes med kort varsel. 

Recept på min Nougat/hallon tårta: 

Nougat tårta 
Botten gjorde Jag  på " tre lika delar" metoden. 
Du tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 5 ägg  i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen )
I de tredje glaset mätte jag upp 1/3 del mjöl,1/3 del  potatismjöl och 1/3 del kakao och 2tsk bakpulver. 
Rör om ordentligt så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandad. 
Detta är då för chokladbotten. 

Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och poröst. 
Häll i mjölglaset och blanda väl till en fin smet. 

Häll smeten i en smord och bröad form 22-24 cm och grädda i nedre ugnen 175 grader ( förvärmd ugn ) ca 40-45 min.
Känn med en provsticka så att den är gräddad rätt igenom. 
Låt sedan svalna helt innan du delar den i tre delar. 

Hallonmousse 
Jag köpte ekströms hallonmousse
Tillred enligt förpackning blandade i första skedet av tillagningen även in 1msk marsan pulver. 

Marängsmör kräm med nougat smak. 
1 pkt Odense nougat 250g
5 stora ägg (vitor ) ( 130-150g) 
1tsk vanilj socker
2,5 dl socker
400g osaltat smör. 

Smält nougaten och låt den svalna tills den är ljummen.
Tärna smöret i mindre kuber.
Det är viktigt att smöret är rumstempererat. 

Lägg vitorna och socker i en ren metall skål. 
Lägg skålen över ett vattenbad. 
(Botten på din metall skål ska inte nudda vattnet) 
Värm äggvitor-socker tills alla socker kristallerna har lösts upp. 
Vispa mellan varven och se till att få bort alla sockerkristaller som fastnar runt kanterna på skålen när du rör om. 

När sockerkristallerna är upplösta, häller du över de varma äggvitorna i din mixer skål. Jag använde min köks maskin men det går bra med elvisp också. 
Vispa sedan äggvitorna. Börja på medel hastighet och höj efter en liten stund.
Vispa tills marängen bildar toppar och skålens botten känns ljummen på utsidan. 
Börja sedan lägga in en kub smör i taget.
Räkna gärna till 10 mellan varje kub du sätter in. 
Fortsätt så tills smöret är slut.
Tillsätt sedan en tsk vaniljsocker och 
och där efter chokladen. 
Fortsätt vispa tills chokladen är väl blandad och marängsmörkrämen är len och fin. 

Fyll sedan tårtan.
Lägg en choklad botten på ett fat.
Bred på ett lager av nougat krämen.
Sätt nästa botten över.
Bre på hallon moussen.
Lägg sista choklad botten överst.
Bred sedan ett tunnare lager över hela tårtan och ställ in den i kylen ett tag. 

När första lagret har stelnat lite brer du på andra lagret och spacklar tårtan jämn och fin. 

Till korgen använde jag :
Smörkräm 
250 g smör 
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker 
I msk hett vatten

Vispa smöret riktigt vitt och flyffigt.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker och varmt vatten. 
Vispa till smeten är jämn och fin.

Jag delade upp smörkrämen i två skålar. Till den bruna färgen hade jag mindre smörkräm  i skålen. I den skålen tillsatte 2-3msk kakao och vispade så det blev jämt och resten behöll jag som det var. 
Till korgen använde jag wiltons tyllar.
Brunt mönster = tyll 47
Vit mönster = tyll 32

Till rosorna använde jag ganche
Som jag gjorde på 2 dl grädde och 100g mörk choklad. 
Värm grädde i en kastrull.
Det ska bli riktigt varmt men får inte börja koka.
Ta av från kastrullen, bryt chokladen i bitar och sätt in i grädden. 
Blanda väl tills utan är jämn och fin. 
Låt sedan svalna en liten stund på spisen och där efter ska ganachen in i kylskåpet tills den stelnar helt. 
Lägg ganachen sedan i spritspåse och spritsa ut rosorna. 
Jag använde Wiltons 2 D tyll till rosorna. 
Vill du ha ganachen lite fluffigare kan du vispa upp den innan du sätter  den i sprits påse. 

Kan vara bra att göra ganachen dagen innan eller innan du börjar med tårtan då det tar ett par timmar för den att stelna. 









 










"nougat tårta" "choklad tårta" "recept"

Profiterole - Petit choux torn

Ett annorlunda och trevligt sätt att servera petit choux på. 
Det blev uppskattat av mina gäster 


Jag fyllde mina små petit choux med vaniljkräm, innan 
jag byggde upp dem som ett torn. 

Recept och tillvägagång sätt kommer här:
Recept 

Till degen :
200 ml vatten
100 ml olja ( raps olja ) 
2 1/2 dl mjöl
3 ägg

Fyllning

vanilj kräm
4 dl mjölk
6 msk  marsan pulver. 
Vispa upp och ställ i kylskåpet en liten stund. 

Koka upp vatten, tillsätt oljan och när det börjar sjuda tar du av kastrullen från plattan
Tillsätt mjölen och rör runt tills degen är fast och släpper från kastrull botten. 


Låt degen svalna helt. 
Vispa sedan i ett ägg i taget. till en fast smet 


Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten på bakplåtspapper.( mer på höjden än på brädden.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills dem har fått en fin gyllenbrun färg på ytan. OBS ! 
Öppna inte ugnen under gräddtiden ! Risken finns att dem dalar.
Jag gräddade mina i ca 25 minuter.

Låt dem sedan svalna helt. 


Jag fyllde en spritspåse och använde mig av  en mindre och spetsig  tyll som jag försiktigt tryckte in i chouxen och spritsade in fyllningen.


Ta fram ett fat. 
Pensla sedan lite sirap i botten på vaje petit choux lägg dem sedan i en cirkel på fatet. 
Pensla lite nya, och börja bygga upp nästa våning, fortsätt så tills du har byggt upp ett fint torn. Lägg lite jordgubbar eller andra frukter du tycker om mellan gliporna på tornet. 
Både snyggt och hjälper till att stötta upp.

Smält sedan choklad. Jag använde vit choklad och ljus choklad. 
Ringla chokladen över tornet och servera. 


Smaklig spis :) 


#petit chouxe torn" "profiteroles tower" "recept" "fyllda petit chouxe"