Fiskgratäng med räkor

Hos oss har vi inga fisk dagar, taco dagar osv, utan det lagas och  äts helt enkelt när man känner för det. 

Jag är rätt glad över att alla i familjen tycker om fisk och äter det gärna. 
( tänk att något kan fungera för alla här hemma ! Phuu ! ) 
För att inte tala om räkor ! Det älskar mina små också. 


Min stora tjej har haft avsevärda problem med födointaget  under än längre  tid, på grund mag och hals besvär.
Nu är det äntligen läkt och hon har börjat äta lite igen, mest puread och kokt mat. 
Ville lyxa till det lite för hennes skull, 
då fiskgratäng är ganska mjuk mat och hon var sugen på något gott att äta. 

Det blev denna fiskgratäng 


Så här gjorde jag min fiskgratäng. 

Du behöver 
Till fisken 
Ca 600 gram torskfile. (Tinad) 
Salt - efter tycke 
Citronpeppar - efter tycke. 

Till potatismoset. 
Ca 1 kg mjölig potatis
2 äggulor  
Salt - efter tycke 
Peppar - efter tycke 
2 msk smör 
2 - 2 1/2 dl Grädde 
Ca 1 krm Muskotnöt ( om du vill, kan uteslutas) 

Till  Fisksås
200 g räkor - skalade ( jag använde ca hälften i såsen och den andra hälften till garneringen) 
100 g  räkost
3 dl grädde 
1 1/2 dl fiskspad 
2 kokta och finhackade ägg 
1 msk skaldjursfond  ( kan uteslutas) 
1 kruka dill ( spara lite av dillen till garnering.) 
2 msk smör
2 msk mjöl
Salt - efter tycke 
Citronpeppar - efter tycke 
En liten skvätt citron saft, antingen av färsk citron eller från flaska. 

Till Garnering 
Ca 100 g skalade räkor 
Lite dill 


Sätt ugnen på 200g 

Skala och koka potatisen tills den är klar. 
Är du osäker prova med sticka och känn med stickan om potatisen är mjuk rätt genom. 
Häll av vattnet och låt svalna. 

Pressa potatisen, tillsätt lite smör salt,peppar grädde och äggolorna. 
Tillsätt lite riven muskutnöt om du vill. 
Blanda till en jämn och slät mos.
Smaka av och krydda mer om det behövs. 

Ta fram en ugnsform, dela den tinade fisken jämt och lägg den i ugnsformen. 
Sätt folie över formen och baka i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut fisken och häll över fiskspadet i en skål. Den ska du använda till såsen. 

Ta fram en kastrull och smält smöret.
Tillsätt mjölet och vispa runt det till en jämn massa. 
Tillsätt fiskspaden och  fortsätt vispa runt under tiden. 
Tillsätt grädden, räkosten, skaldjursfonden och rör runt. 
Salta, peppra och tillsätt dillen. 
Nu är såsen tjockare och fyllig. 
Ta av från plattan och tillsätt hackade ägg och räkor. 
Ta i en liten skvätt citron saft och blanda  väl. 
Smaka av såsen och tillsätt mer kryddor om det behövs. 

Fördela fisken jämt i mitten på ugnsformen. 
Spritsa eller skeda ut moset runt hela kanten i formen. 
Häll såsen över fisken.


Höj ugns temperaturen till 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen tills moset börjar ta fin färg. Ca 15 minuter. 
Ta ut formen. Garnera med resterande räkor och lite dill. 


Så gott ! 
Smaklig spis :) 













#fiskgratäng med räkor" #fiskgratäng" "recept"

Kyckling i ädelostsås

Kyckling i ädelostsås. 

Kände för att göra något krämigt och gott med kyckling. 
Det blev en en kycklinggryta med ädelost och paprika. 


Serverarade grytan med pasta, och en sallad som bestod av ruccola, coctailtomat, örtdressing och rostade solroskärnor.  

Väninnan var på besök och stannade över middagen. 
Maten  uppskattades och jag var nöjd. 

Det är så skönt när det både är lättsamt att göra och gott. 
Det tar inte mycket av din tid att få ihop denna middagen och medan det puttrar  så är pastan/riset färdig. 

Enkelt, smidigt och gott. 

Så här gjorde jag:  ca 4-6 personer.

700 g strimladkyckling file
2 gul lök
2 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 dl creme fraiche 
3 grädde 
( du kan använda bara grädde, eller bara creme fraiche om du föredrar det.) 
2 hönsbuljong tärningar 
Peppar (grovmalen)  efter tycke 
Salt  efter tycke 
Grillkrydda ( ca 1 msk) 
Chili-garlic krydda ( kan uteslutas) 
200 g ädelost  
1 msk kinesisk soya
3 msk sweet chilisås 
Lite mörk maizena till redning 
(om du vill ha en lite djupare färg, annars går det bra med ljus maizena också.) 

Strimla kycklingfileerna
Strimla paprikan och löken.
Hacka vitlöken. 

Hätta upp en stekpanna med lite smör/olja. 
Bryn kycklingfilen, tills den är klar och börjar ta färg. 

Lägg sedan åt sidan på ett fat. 

Hätta upp en kastrull eller djupare stekpanna. 
Fräs löken tills den börjar mjukna. 
Tillsätt paprikan och fräs tills paprikan mjuknar.  
Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en liten stund. 
Tillsätt sedan kycklingen och rör runt. 
Smula ner buljongtärningarna och tillsätt 2 dl vatten och kryddorna. 
Rör runt, sänk värmen och låt puttra ca fem minuter. 

Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, ädelost, sweet chili och soya. 
Lägg på lock och låt puttra på svag värme ca 10 min. 
Strö lite maizena över om du vill ha grytan lite tjockare och låt puttra ytterligare 5 minuter. 
Smaka av, och tillsätt mer kryddor om det behövs. 
Rosta lite solrosfrön i en torr stekpanna. 
Koka upp pasta eller ris. 
Lägg upp på tallrik och strö lite solrosfrön över. 




Servera med sallad du tycker om. 

Smaklig spis 






"kyckling i ädelostsås." "kyckling gryta med ädelost" "recept"

Snickers cruffins

 
Snickers cruffins ! My lord ! 

Cruffins, själva ordet är en blandning av croissant och muffins. 
Smördeg som gräddas i muffinsplåt och som till utseendet ser mer ut som en muffins. 
 


Mina cruffins har jag fyllt med tre underbara smaker ihop. Nutella, dulce de leche och jordnöt.
I'm in heven !! Sååå gott. 
 
Jag har även gjort bara nutella fyllda cruffins och dem lägger jag in i ett separat inlägg. 
 
Dessa snabba  cruffinsar får man ihop på nolltid då man använder färdig smördeg. 
Vill du bjuda på något annorlunda och riktigt smarrigt då ska du verkligen prova dem. 
 
Varför inte bjuda nära och kära på en riktigt god fika. 
 
 
Här ska farmor bjudas. 
Och det bästa av allt är att det är till mig mig själv. Hihi.. . 🙈🙊  
Japp, jag lyckades bli mamma väldigt tidigt och även nu farmor i sina bästa år.
 
Pssst ! Låt dem svalna en stund innan du hugger i, då innehållet är vääääldigt  varmt. 
Kan tala om det av erfarenhet med en bränd tunga nu i efterhand. 😁 
 
 
Det du behöver till 8 stora cruffinsar. 
 
2 paket Smördeg 
Nutella 
1 burk Karamelliserad mjölk 
Ca 100 g Jordnötter. 
1 ägg 
 
Karamelliserad mjölk ser ut så här 👇
 

  
Sätt ugnen på 200 grader. 
Ta fram en muffinsform och pensla den med rapsolja. 
 
Lägg jordnötterna i en matberedare och mixa dem lite. 
Har du inte tillgång till en matberedare går det alldeles utmärkt att lägga dem i en plastpåse,  kavla och krossa dem. 
 


Rulla ut smördegen. 
Dela smördegen på längden i 4 jämnstora bitar 
 
 
Ta fram en bit i taget. 
Bred ett jämt lager Nutella på biten. 



Bred ett lager karameliserad mjölk över nutellan. 
 

Strö sist på hackade jordnötter över hela biten. 
 

Rulla nu ihop den från den ena långsidan till den andra. 
 

Tvinna biten genom att rulla den ena änden mot dig och den andra änden ifrån dig. 
 

Gör nu en liten knut så här 👇
 

Ta den vänstra ändan och trä in den lätt ovanifrån i hålet.   Den högra änden lägger du under. 
Ungefär så här 👇
 


Lägg dem sedan i muffins plåten. 
 

Pensla bitarna med ett uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. 
Om dem tar mycket färg på ytan, lägg över lite folie dem sista 10 minuterna. 
Våra ugnar gräddar olika, vissa kan ta färg snabbare än andra. 
 
Jag använde inte folie över mina. 
 
Låt svalna. 
Pudra med lite florsocker över bitarna. 
Hugg nu i ! Såååå gott ! 
 
Vill du göra det lite enklare för dig kan du även göra dem som snorror. 
Istället för att skiva smördegen i 4 bitar 
Använder du dig av hela biten smördeg. 
 
Rulla ut smördegen. 
Bred på ett lager nutella över hela biten. 
Bred på ett lager dulche de leche och strö över jornötterna. 
Rulla ihop precis som till rulltårta. 
Från långända till lång ända. 
 
Skiva den hoprullade längden i tjockare bitar. 
Lägg dem i muffinsplåten och grädda 
Ca 25 minuter, då dem är något mindre. 
Eller tills du ser att dem har fått en fin färg på ytan. 
 
 
Smaklig spis. 
 
"cruffins" " Snickers cruffins" "recept"