Filmjölksbröd med mandlar och fröer.

Ett riktigt lyxigt filmjölksbröd med hela mandlar och goda fröer. 
Du kan lätt byta ut mandlar mot nötter du tycker om, eller använda dig av andra frösorter. 



Jag gjorde en liten snabb fika till mig och väninnan innan det var dags att hämta barnen. 
Eftersom vi båda tränar en del nu och tänker lite extra på kosten så blev det inga sötsaker denna gången 😁 däremot ett gott bröd med lite godsaker  på. 


Även hon tyckte brödet var väldigt matigt och gott och jag fick tummen upp. 


Absolut värt att testa ! Mums ! 

Så här gjorde jag: 
Recept 2 limpor. 

2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl hela mandlar 
1 dl pumpa kärnor
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 liter filmjölk
1 1/2 dl ljus sirap. 

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smörj och bröa två avlånga bröd/bak formar som rymmer ca 1 1/2 liter st. 

Ta fram en stor bunke och sikta ner 10 dl vetemjöl. 
Tillsätt grahamsmjöl, bikarbonat och rör runt. 
Tillsätt mandlar, frön, salt, sirap och filmjölken. 



Rör ihop till en jämn  deg. 
Degen är rätt lös när du har blandat ihop den och det är så den ska vara. 
Fördela degen jämt i formerna. 


Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. 
Känn med sticka. 
Stickan ska inte vara kladdig när bröden är klara. 
Skulle du tycka att bröden tar för mycket färg på ytan i slutet av grädd tiden, lägg då på folie över ytan och låt bröden grädda färdigt. 
Jag själv använde ingen folie. 

Ta ut brödet och låt det vila i formen ca 30 minuter innan du skälper ut det. 


Smaklig spis :) 
"filmjölksbröd med mandel och fröer" lyxigt filmjöksbröd" "recept" - "filmjölksbröd" lyxigt filmjölksbröd med mandel och fröer" recept"

No bake ananas och kokos paj

Denna pajen bjöd jag på sist jag hade gäster. 
En annorlunda och fräsch  paj som du snabbt slänger ihop och sen får den stå till sig i frysen. 
En paj som du gör med bland annat gräddfil och vaniljpudding mix.
Du kan lätt utesluta kokosen och du kan toppa den med grädde istället för Italiensk maräng. 


Jag valde att servera den med Italiensk maräng som jag brände av med brännare. 
Har man ingen brännare så är det inget fel i det. 


Mina gäster tyckte det var sommarfräscht och gott. 
Även grannarna som smakade tyckte om den. 



Blir det något över efter serveringen ställ då in resterande i frysen igen. 

Recept på Italiensk maräng hittar ni i kategorin "Italiensk maräng " eller "tårtfyllningar" 

Så här gjorde jag:

Till botten 

Ca 300 g Digestive kex ( 3/4 delar av ett paket) 
Ca 125 g smält smör. 

Fyllning 
3 dl gräddfil 
Ca 450-500g krossad ananas 
2 påsar a 97-100 g vaniljpudding mix 
1 dl kokos flingor

Vaniljpudding mix ser ut tex så här 👇
Och finns att köpa i välsorterade mataffärer eller i utländska mat affärer.
Tänk på att dem säljs i olika vikt (g/påse.) beroende på märke man köper. 
Mina påsar var ca 100 g st och du behöver 2 sådana. Ca 200 g vaniljpudding mix. 

Jag köpte mina på willys 


Eller så 👇



Mixa kexen i en mixer eller lägg dem i en påse och krossa dem med kaveln. 
Kavla sedan över påsen till fina smulor. 
Tillsätt smält smör och arbeta ihop en grynig massa. 
Tryck ut massan i en pajform. 20-24 cm  ( min var 24 cm i diameter) och ställ in den i frysen en liten stund ca 20 minuter. 

Ta fram en bunke och rör ihop gräddfil, krossad ananas, ( med spad) vaniljpudding mixen och kokosen 

Häll sedan smeten i paj formen. 
Ställ in i frysen tills smeten har stelnat. 
Min var inne i frysen ca 4 timmar innan mina gäster kom. 

Ta ut och toppa med vispad grädde och lite kokosflingor om önskas eller 
Italiensk maräng. 

Låt pajen stå ute en liten stund innan servering.


Smaklig spis :) 




"no bake ananas och kokos paj" recept" "ananas paj"

Italiensk maräng

Italiensk maräng kan du använda till kakor, pajer och även till tårtor. 
Den är lite stabilare än vanlig maräng och föredras i smet med frukt och bär då den inte skär sig lika lätt. 


Så här gör jag min maräng. 

Italiensk maräng 
120 g äggvita ca 6 mindre ägg eller 3 stora. 
0,5 dl vatten 
200 g socker 

Ta fram en kastrull och koka upp vatten och socker. 

Undertiden vispar du äggvitorna till ett fast skum.  

Rör inte för mycket i sockerlagen när det har börjat koka. 
Koka till ca 120 grader och ta av från värmen. 

Häll ner  den varma sockerlagen försiktigt  (i en tunn stråle) i bunken  med äggvitor medans du vispar på nytt. 
Börja vispa på medel och höj hastigheten när sockerlagen är i. 
Vispa ett par minuter på hög hastighet och avsluta dem sista 10-15 minuterna på medel. 
Vispa tills marängen har svalnat. 

Du kan känna med händerna på utsidan av bunkens nedre del om den har svalnat, då är den klar. 




"Italiensk maräng" " recept"