Godbitar med smak choklad, banan och jordnötter.

När man inte har något annat för sig kan man experimentera fram godbitar. 
Små godbitar med smak av choklad, banan och jordnötter. 


För att kalla något en munsbit så ska det rymma så mycket så man kan ta det i en tugga. Desse är dock lite större så dem fick heta godbitar. 

No bake bitar som  går snabbt att göra och kan förberedas innan. 
Lite kladd får man räkna med då dem doppas i choklad. 
Tycker det blev ett lyckat och gott resultat. 
Och dem åts upp i ett nafs. 

Recept på mina godbitar kommer här.

Godbitar med smak av choklad, banan och jordnötter. 

200 g digestive kex
2 stora msk crunchy jordnötssmör 
2  stora msk nutella 
100g philadelphia 
Ca 1/2 -1 näve banan chips.

Överdrag 
150 g mörk choklad 
100 g ljus choklad 
Hackade jordnötter. 
Banan chips

Lägg kexen och banan chips i matberedare och kör tills dem är smulade.
Lägg  sedan i jordnötssmör, Nutella och Philadelphia och kör utterligare en stund i matberedaren. 
Häll över allt i en skål och rör runt så att det blir en jämn och fin smet. 

Ta en klick i handen, rulla  och forma efter behag, (jag formade mina lite rundare.) 
Lägg dem på ett fat och ställ in dem kylen så att dem stelnar lite, eller i frysfacket om du har bråttom.  
Smält mörk choklad och låt svalna.  Lägg bakplåts papper på ett fat. Ta dem stelnade kakorna och doppa dem i chokladen( jag penslade ett tjockt lager istället för att doppa) Lägg på bakplåtspapper , strö över lite hackade jornötter/ eller hela tryck ner en bananchips och ställ in dem i kylen tills den mörka chokladen har stenat.  ( gjorde även några utan baban chips på toppen) 
Smält sedan ljus choklad, låt svalna och ringla över kakorna.
Ställ in i kylen igen tills den ljusa chokladen stelnat. 

Enkelt, annorlunda och gott. 


Smaklig spis :) 







"no bake" "godbitar" "kakor" "recept"

Choklad lava cookies - helt mjöl fria.

Mörka choklad cookies som har en spröd utsida och riktigt kletig insida.
Och helt mjöl fria. 


Jag var tvungen att prova dem. 

Jag tycker om att baka Amerikanska kakor men jag hatar deras mått. 
Omvandla hit, omvandla dit, 
Devide use hit devid use dit och jag får bara lust att skita i det. 

Men jag tog mig igenom detta projektet just för att prova helt mjölfria choklad kakor. 
Dem blev faktiskt jätte goda.
Dock tyckte jag att dem blev lite plattare än vad jag själv ville ha dem.
Därför är det viktikgt att göra runda små höga bollar. Inte stora för dem flyter ut en del. 
Och lämna gott om utrymme mellan varje boll i plåten. 
Ytterligare en viktig sak är att inte överbaka dem. 
Ta ut dem efter utsatt tid och inget annat, annars får du inte det där kladdigt goda inkrom. 


Recept på mjölfria choklad lava cookies kommer här

175g smält choklad +90g choklad  knappar eller hackad chocklad.
Ca 1 paket florsocker.
3 stora ägg ( vitor) 
60g kakao 
1 tsk maizena
1 nypa salt. 

Sätt ugnen på 200 grader
Förbered 2 ugnsplåtar  med bakplåtspapper.
Smält 175 g mörk choklad i micron och låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt 160g  florsocker (lite i taget) medan du vispar. 
Fortsätt vispa tills allt florsocker är ner vispat och du har fått en fast maräng som bildar toppar.

Ta fram en skål och blanda ihop ca 180 gram florsocker, kakao, maizena och salt väl. 

Rör sedan ner de torra ingredienserna i marängen
Blanda sedan ner den smälta chokladen och tillsist rör du ner choklad knappar. Blanda allt väl.
Nu ska degen vara hård  och formbar.
Skulle du tycka att degen känns lös, tillsätt lite till florsocker och blanda. 

Häll ca 100 gram florsocker i en skål.

Ta en stor tsk deg och rulla till en boll.

Rulla sedan bollen i skålen med florsocker. Lägg bollen sedan på bakplåts papper. 


Tänk på att lämna mellanrum mellan bollarna då dem flyter ut under bakningen i ugnen. 
Gör inte bollarna större en en tsk,  för då flyter dem ut för mycket. 
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. 
Ta ut och låt svalna i plåten en lite stund. Ta sedan av bakplåts pappret från plåten och låt kakorna svalna. 





"choklad lava cookies" "mjölfria choklad kakor" "recept"

Honung och vitlöks glaserat stekt fläsk med lök sås och potatis.

Ibland så gör jag köp som jag inte alls behöver eller ens tänkt tanken på bara för det brukar vara kanon erbjudande just när jag råkar gå förbi.
Så vad det med det rimmade sidfläsket. 
Det hamnade givetvis i min korg bara för att ! 
La det i kylen just för att jag ska se det och göra något av det. 

Det blev honung och vitlöks glaserat stekt sidfläsk som jag serverade med kokt potatis och lök sås. 


Kan tala om att det blev väldigt gott.
Och jag utnyttjade mitt impulsiva köp på bästa sätt. 

Vitlök och honungs dressingen har jag använt i många år. 
Passar jätte gott till stekt kryddat kött och framför allt tycker jag det passar så bra till stekt kassler. Lägg upp direkt på köttet eller lägg en klick på tallriken. 
På sidfläsket valde jag att bara pensla på lite av dressingen. 

Recept och tillvägagångsätt kommer här. 

Skiva sidfläsket i tunnare bitar.
Hätta upp en stekpanna med smör/olja.
Stek sedan fläsket gyllen brunt.
Lägg det stekta fläsket på lite hushållspapper så att överflödig olja rinner av 
Undertiden. 

Koka potatis.
Fin hacka vitlöken ( mängd efter tycke) 
Jag använde 4 stora vitlöks skivor.
Lägg dem sedan i ett liten skål.
Ringla i flytande honung. 
Blanda väl och låt dra en stund. 

Pensla sedan det stekta fläsket med honung och vitlöks glasyren. 

Lök sås.
1 stor gul lök
Smör till stekning 
3 dl mjölk 3%
2 dl grädde ( kan uteslutas och använd då 5 dl mjölk) 
Soja ( kinesisk) 
2 1/2 msk vetemjöl
1 tsk Salt
1 tsk Socker. 
Smör till stekning

Fin hacka löken.
Bryn löken tills  den är mjuk och har fått en gyllenbrun yta.
Strö över mjölen, rör runt och häll i grädde och mjölk. 
Låt puttra lite.
Häll soja lite salt och socker och smaka av. 
Tillsätt mer kryddor om det behövs. 
Tycker du såsen är för lös strö lite mörk maizena över koka lite till och blanda.
Vill du ha såsen lite tunnare tillsätt då bara lite mjölk. 
Häll upp såsen på tallriken och för att fördjupa löksmaken ytterligare strör du lite rostad lök över. 



"honung och vitlöks glaserat stek fläsk" "lök sås" - Honung och vitlö