Makalösa chokladkakor

Spröda och supergoda chokladkakor som dessutom är fyllda med chokladbitar.
Dubbel glädje med andra ord. 

Detta är en chokladig variant av "makalösa" småkaka som är en av mina favorit småkakor. 
Om ni inte har bakat makalösa så tycker jag absolut att ni ska prova. 
Recept på klassiska makalösa hittar ni här: 
Makalösa småkakor

Mina variant med dubbel choklad som ni ser på bilden är väldigt omtyckt här hemma och blev genast en ny favorit hos kidsen.
Så här gör jag mina makalösa chokladkakor. 

Makalösa chokladkakor. 
Recept:
Ca 

100 g bakchoklad/chokladknappar.
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker. 

Gör så här : 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Ta fram två plåtar klädda med bakplåtspapper.
Hacka chokladen i mindre bitar om du inte använder chokladknappar. 
Rör ihop vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål.
Ta fram en bunke, häll i alla ingredienser utom chokladbitar/knappar och rör ihop till en smet. 
Rör tillsist ner chokladbitarna och blanda väl.
Rulla små bollar ca 20-25 g deg/boll 
(Storleksmässigt lite mindre än en bordtennisboll.)
Lägg degbollen på plåten och platta ut den ordentligt med handflatan. 


Tänk på att lämna plats mellan kakorna då de flyter ut under gräddningstiden. 
Grädda mitt i ugnen 13 -15 minuter. 
Låt svalna helt på plåten innan du tar av dem. 
Smaklig spis :) 



Prinsesstårta

Födelsedagsbarnet önskade en blå prinsesstårta till sin födelsedag och ville hjälpa till att baka sin tårta.
Jag som aldrig klär tårtor med marsipan, sp osv fick en liten utmaning på köpet.


Vi satte igång med bakandet och här ser ni resultatet av vår prinsess tårta. 
Jag använde mig av odense färdig kavlade lock som finns att köpa i de flesta matbutikerna. 
Jag rekomenderar dock kavelmarsipan ca 500g  om man vill ha en hög och stor tårta. Då behöver man inte oroa sig för att det inte täcker hela tårtan. 
Jag spritsade kanterna med smörkräm och passade även på att pryda toppen med någon ros. 


Rosorna har jag spritsat med wiltons lilla rostyll och färgat med wiltons pastafärger. 

Botten på tårtan är gjord på "tre lika delar"
Recept hittar ni här :
tårtbotten - tre lika delar

Jag använde mig av 6 ägg till denna tårta. 

Recept på vaniljkrämen hittar här :
vaniljkräm

Har man inte tid att göra egen så går det alldeles utmärkt att köpa marsankräm och göra en snabb vaniljkräm.

Så här gjorde vi vår prinsesstårta
Recept :
1 tårtbotten skuren i tre delar
Hallonsylt - mängd efter tycke
Vaniljkräm hemmagjord eller marsankräm.
Använder du marsankräm så brukar det vara lagom med 4 dl mjölk- följ hänvisningen på paketet. 
5 dl vispgrädde 
Marsipanlock - odense 
Florsocker till garnering. 

Vaniljsmörkräm :
100 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
50 g färskost 
1 msk vaniljsocker
Gör så här :
Vispa ihop ( elvisp) allt till en slät och jämn kräm.
Ställ in krämen en liten stund i kylskåpet innan användning. 
Lägg i krämen i spritspåse och dekorera.

Prinsesstårta
Gör så här :
Bred hallonsylt på första botten. 
Lämna 1 cm fritt runt alla kanter.
Lägg nästa botten.
Bred jämt lager vaniljkräm och lämna 1 cm fritt runt kanterna. 
Lägg på ca 2/3:delar av grädden övanför vaniljkrämen. 
Bred ut grädden så att den är lite högre mot mitten. ( som en kupol ) 
Lägg på sista botten och forma bottendelen efter grädden. Tryck försiktigt ner kanterna mot grädden så att översta botten blir som en kupol.
Bred resterande grädde över hela tårtan. 

Rulla ut marsipanlocket och försök att lägga det jämt över tårtan, forma marsipanen med händerna efter tårtan och försök att få en jämn och fin yta. 
Skär bort överblivna marsipankanter. 
Strö lite florsocker över ytan. 

En glad födelsedags kille som tyckte hans tårta blev både fin och väldigt god. 

Smaklig spis :)










saftig banakaka

Denna saftiga banankaka gjorde jag med våra överblivna bananer. 
Vi fick en god fika och bananerna kom till användning. Två flugor i en smäll. 
Enkel att göra och så saftig.
Perfekt kaka att göra dagen innan. 
Blir bara saftigare och godare när den får stå till sig lite. 


Så gjorde jag.

Saftig banankaka
Recept :
5 dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl rapsolja
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 dl gräddfil.
4 bananer. 
Tillsätt ev lite kanel (ca 1 tsk) om önskas.

Gör så här.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform/bakform.

Mosa bananerna ordentligt.
Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. 
Vispa ihop ägg och socker så att det blir poröst.
Tillsätt vaniljsocker, gräddfil och olja. 
Rör runt. 
Tillsätt mjölblandningen och rör ihop.
Tillsätt bananerna och rör ihop allt till en jämn smet. 
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. 
Känn med sticka mot slutet av gräddningstiden. Stickan ska vara torr.
Ta ut kakan och låt svalna helt innan du tar ur den ur formen. 
Ringla lite smält choklad över kakan om du vill lyxa till den lite. 

Smaklig spis :)