Gräddstuvad fjärilspasta med mozzarella och basilika.

Stuvade makaroner har blivit en stor favorit när det kommer till pasta och kidsen  här hemma.
Men det blir liksom tråkigt att göra det varje gång dem vill ha pasta. 
Det fick bli en annan variant idag. 

Det blev gäddstuvad fjärilspasta med mozzarella och basilika till deras älskade falukorv. 


Kan tala om att det åts med god aptit och alla var nöjda. 

Denna kan du göra på två sätt. 
Antingen kokar du pastan i mjölk och grädde eller så kokar du upp pastan tills den är al dente  ( tuggmotstånd i pastan) 
Silar av och sätter tillbaka pastan med grädde i kastrullen och kokar upp på svag värme tills grädden tjocknar och blir krämig med pastan. 

Jag har provat både alternativen. 
Dock tycker jag att den blir lite godare när den får koka upp med mjölk och grädde. Men det är smaksak. 



Recept och tillvägagångssätt kommer här. 
Alternativ 1   ( som jag gjorde idag) 

500 g Barilla fjärilspasta 
1 liter mjölk
5 dl grädde
Salt 
Peppar
Basilika färsk/torkad  efter tycke
1 mozzarella ost - 125 gram 

Ta fram en kastrull och koka upp mjölk och grädde. Koka på svagare värme så det inte bränner fast. 

När mjölk/grädde har kokat upp häll i pastan och fortsätt koka under omrörning på svag värme. 

När pastan har börjat suga åt sig av gräddblandningen och börjar bli färdig tillsätter du salt, peppar och basilika. 


Fortsätt att röra runt på svag värme en minut till. 
Stäng sedan av värmen smula ner mozzarellan och blanda väl.
Servera meddetsamma för då är den som godast och krämigast. 



Alternativ 2 

500g fjärilspasta
Salt 
Peppar 
Ca 5 dl grädde
1 mozzarella ost-125 gram 

Koka upp pastan så att den är al dente - med tuggmotstånd 

Sila av pastan och sätt tillbaka den i kastrullen tillsammans med grädden. 
Koka upp på svag värme. 
När pastan börjar suga upp såsen och bli krämig tillsätter du salt peppar och basilika. 
Fortsätt koka en liten stund. 
Smula sedan ner mozzarellan, stäng av värmen och rör runt tills allt är väl blandat. 
Servera medetsamma godast och krämigast då. 












#stuvad fjärilspasta" #"recept"

Köttfärsgratäng med smak av Oriental Chili.

Denna köttfärsgratäng är så lätt att göra och kräver endast 4 basingredirnser. 
Väldigt god och  med smak av Oriental chili. 


Denna köttfärsgratäng åt jag hos en av mina bästa vänner när jag var på besök. 
Tyckte den var god och hon berättade att den var så enkel att göra. 

Och vad finns bättre för en småbarnsförälder  än enkla goda middagar som till största delen sköter sig själv i ugnen.  Kanon ! 

Jag har även provat att göra gratängen  med deras sweet chili och det blir jätte  gott det med. 


Det du behöver är 
Köttfärs
Potatis
1 burk uncle Bens  oriental chili (sås) 
Riven ost.

Salt, peppar och favorit kryddor brukar man ha hemma. 

Jag gjorde så här.
Ca 600 g färs
Ca 1 1/2 kg potatis 
1 burk uncle bens oriental chili sås
Riven ost efter tycke.
Salt 
Peppar
Grillkrydda.

Skala och skiva potatisen tunnt.
Stek köttfärsen i en stekpanna, krydda med salt, peppar och lite grillkrydda om du vill. 
När färsen tar färg och börjar bli klar, häller du i såsen. Rör runt, stäng av värmen och låt småputtra lite. 

Ta fram en ugnsform.
Smörj formen lite med smör eller olja.
Lägg skivad potatis i botten. 
Lägg sedan ett lager med köttfärs.
Fortsätt att varva så tills köttfärsen är slut. 
Avsluta med en rad potatis.


Lägg sedan in den p näst nedersta falsen och grädda ca 40 minuter på 200 grader. 
Ta sedan ut och strö på riven ost. 
Grädda ca 20 minuter till sedan eller till osten har fått en fin färg på ytan. 



Låt sedan köttfärsgratängen vila en bra stund så att den hinner lägga sig lite. 
Servera med grönsallad och en stänk salladsdressing. 





"köttfärsgratäng" "köttfärsgratäng med smak av oriental chili" "recept"

Maräng-Nutella tårta

Denna maräng och nutella tårtan är väldigt enkel och god. 
Gjorde den för ett tag sedan till familjemedlemmarna och den uppskattades.


Min dotter frågade mig om jag inte kunde ta och göra den igen och vad gör man inte för sina barn.
Förra gången gjorde jag den med 3 bottnar. Större, mindre och minst och fyllde den även med snickers bland annat.
Denna gång bara med 2 större bottnar. 

Tårtan har bara marängbottnar, nutellafluff, hackade hasselnötter och ringlad choklad. 
Däremot lite annorlunda formade marängbottnar. 

Ibland behövs det inte så  mycket olika fyllningar för att göra en god tårta.

Receptet och tillvägagångssätt kommer här. 


Recept  (2 bottnar och ca 10 maränger ) 
Maräng 6 äggvitor
4 dl socker 
1 kryddmått ättikssprit. 

Nutella fluff  ( jag gjorde dubbel sats) 
3 dl grädde
200g Nutella. 

Värm grädden på spisen tills den är riktigt varm. OBS ! grädden får inte börja koka. 
Rör ner nutellan och vispa tills du har en len bas. 
Låt svalna och ställ in i kylen minst 6 timmar men gärna över natten. ( min var i kylen över natten) 
Vispa sedan upp så att det blir fluffigt. 

Sätt ugnen på 120 grader. 

Vispa äggvitorna på medelhastighet i en rostfri bunke. 
När äggvitorna har skummat upp, höjer du effekten på vispen och tillsätter gradvis med socker undertiden du vispar. 
När marängen börjar bli vit och fluffig tillsätter du ättikan och fortsätter vispa på hög effekt tills marrängen är fast och du kan vända upp och ner på bunken utan att marängen rör sig. 

Jag ritade av bottnarna på bakplåtspapper. 
Använde mig av sopp tallrikar som modeller. 
Häll marängen i en spritspåse med rund tyll. Spritsa sedan marängtoppar runt hela yttersta kanten på din mall. Forsätt sedan spritsa innåt tills du har fyllt hela cirkeln med maränngtoppar. 
Grädda i nedre delen ca 60 minuter. Stäng av värmen och låt ugnsluckan stå på glänt. 
Låt marängerna vila tills ugnen är sval. 

Lägg en marängbotten på ett fat. 
Häll nutella fluffen i en spritspåse med en rund tyll. 
Spritsa nutellafluff toppar mellan marängtopparna.


Strö på lite hackad hasselnöt och ringla lite smält choklad eller köpt chokladsås ( till glass)  sätt på nästa botten och gör samma sak. 
Spritsa sedan nutellafluff i botten på en 
Av dem enskilda marängerna och limma ihop med botten på en till maräng. 
Dekorera sådana enskilda maräng bitar runt tårtan och på om så önskas. 


Smaklig spis :) 



#marängtårta" marängtårta med nutella""recept"