Trippel chokladmousse tårta

Nu är min nyårstårta näst intill färdig. 
Det blir en trippel chokladmousse tårta på browniebotten. 
Jag älskar choklad, och kände för att göra en moussetårta denna gången. 

Mörk choklad, ljus choklad och vit choklad, chokladigt nog tror jag 😁



Jag har våndats fram och tillbaka nu om jag skall ha tryffel täcke på eller om den ska vara helt naken. 

Tryffeltäcket åker på, nu har jag bestämt mig ! 

Jag skar ut  en bit just för att visa hur den ser ut helt naken 😁🙈 
Men det är ingen av mina nära  som kommer bry sig om det. 
Så därför tyckte jag att det var ok. 


Jag vill även passa på att önska er ett riktigt gott slut på året. 
Och ett riktigt GOTT NYTT ÅR ! 

Tack för detta gångna året ❤️


Recept kommer här. 


Trippel chokladmousse tårta på 
Brownie botten

Brownie botten 
100g mörk choklad 
100g smör
2 ägg
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smör och choklad  i en skål som tål micro, eller i en kastrull på spisen. 
Blanda väl och låt svalna lite. 

Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och rör runt. 
Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl.  
Rör tillsist i vetemjölen och blanda till en jämn smet. 

Ta fram en bakform med avtagbara kanter. Klä den med bakplåtspapper i botten så du lättare kan lyfta över tårtan på ett fat. 
Klä även insidan med bakplåtspapper så att du får en högre höjd än själva formen. 

Grädda i mitten på ugnen ca 20-25 på minuter. 175 grader ( jag gräddade ca 22 minuter) 

Ta ut kakan och låt den svalna helt formen. 


 Mörk choklad mousse
250 g mörk choklad
3,3-3,5 dl grädde
1 nypa salt 
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten 

Bryt chokladen i mindre bitar. 
Lägg chokladen i en bunke som tål micro och häll i ca 0,8 dl av grädden. 
Värm sedan i micron på medel värme ca 30 sekunder i taget. 
Ta ut och rör om i bunken och sätt in i micron igen. 
Gör så tills  chokladen är smält. Blanda väl och låt det bli rumstempererat. 

Vispa resten av grädden tills den börjar bilda toppar. 

Ta fram ett litet glas. 
Lägg i 2 tsk gelatinpulver och 2 msk kallt vatten. 
Rör runt och låt gelatinet svälla. 

När chokladen är rumstempererad 
Värmer du glaset med gelatin. 
Värm antingen i vattenbad eller 10-15 sekunder på medel värme i micron. 
Gelatinet ska bli flytande då. 
(Jag värmde ca 15 sekunder på medel värme i micron.)

Häll sedan ner gelatinet i chokladen under omrörning. 
Blanda väl. 
Se till så att gelatinet inte är mer än rumsvarmt när du häller i det i chokladen. 
Se även till så att inte chokladen är varm när du sen ska tillsätta grädden. 


Tillsätt sedan ca 0,8 dl av vispgrädden och vänd runt den i chokladen. 
Blanda och rör ut den försiktigt. 
Vänd sedan i resten av grädden och blanda med stora tag till en jämn smet. 

Ta fram formen med  brownie botten. 
Häll i dem mörka moussen, fördela jämt och sätt den i frysen. 
Låt stelna ca 30 minuter. 

Ljus choklad mousse

250 g ljus choklad
3,3-3,5 dl grädde
1 nypa salt 
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten 

Gör samma procedur som med den mörka moussen. 

Ta ut kakan från frysen och häll över den ljusa moussen. 
Bred ut den jämt och ställ in i frysen ca 30 minuter. 

Vit choklad mousse
250 vit choklad
3,3-3,5 dl grädde
1 nypa salt 
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten 

Gör samma procedur som med 
Den mörka chokladmoussen. 

Ta ut tårtan ur frysen, häll och bred ut den vita moussen. 

Ställ sedan in tårtan i kylen och låt den vita moussen stelna. 
Mousse tårtan blir bäst om den får stå över natten men det går alldeles utmärkt att servera samma dag. 

Har du inte bråttom så kan moussetårtan stelna i kylen istället för frysen mellan varje lager. 
Jag la den i frysen, enbart för att den stelnar lite snabbare innan nästa lager ska på. 

Ta ut tårtan ur kylen och låt den bli rumstempererad innan den skall serveras. 
Inget måste, men godast då. 

Tryffel täcke 
 Till denna tårta kommer jag ha tryffeltäcke endast på toppen. 

1 dl grädde
100 g mörk choklad
1 msk smör 
Hetta upp grädden i en kastrull på spisen, den ska bli väldigt varm men inte börja koka. 

Ta bort kastrullen från spisen och bryt ner chokladen i kastrullen. 
Tillsätt smöret och runt tills chokladen är helt smält. 

När den är fingervarm och tjocknat lite häller du tryffeln  över toppen och brer ut den jämt över ytan. 
Ställ sedan in en liten stund i kylen så att toppen stelnar lite. 





#trippel chokladmousse tårta" "choklad mousse tårt" "recept"

Chokladkaka deluxe

Choklad ! Och Choklad ! 
Kan man få förmycket av choklad ? 
Tror inte det. Det är bara så gott ju. 

Detta är en chokladkaka täckt med ett lager ganache. 
Dekoreradoch serverad med hallon och en extra klick ganache för alla choklad älskare. 



Mäktig och rik på chokladsmak. 

Recept kommer här: 

150 g smör
3 dl socker 
1 dl kakao
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smöret och ta bort det från värmen och låt svalna lite.
Ta fram en bunke.
Häll i smöret i bunken.
Tillsätt socker, vaniljsocker och kakao och blanda.
Tillsätt ett ägg i taget och rör runt.
Tillsätt vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn smet. 

Smörj och bröa en form med avtagbara kanter, eller klä en vanlig form med bakplåtspapper. 

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 - 25 minuter. 


Låt sedan svalna helt. 

Ganache : 
200 g mörk choklad
3 dl grädde

Bryt chokladen i mindre bitar. 
Lägg sedan chokladen i en bunke.
Värm grädden i en kastrull på spisen. 
Grädden ska bli  riktigt varm med den ska inte börja koka. 

Häll sedan den varma grädden över chokladbitarna och blanda väl tills du har en len choklad smet. 

Ta ca hälften av ganachen och lägg den i en skål i kylsåpet så att den tjocknar. ( det tar sin lilla tid, någon timme) 
Den andra hälften låter du svalna på spisen. 

När den har svalnat på spisen, häller du över och stryker ut den på chokladkakan. 
Sätt in kakan sen i kylen så ganachen stelnar lite. 

Ta fram den andra skålen med ganache som har varit i kylen. Den ska nu vara tjock och krämig. 
Nu kan du antingen vispa upp den så den blir fluffig och den blir även något ljusare i sin färg.

Eller så lägger du den i en sprits påse direkt och spritsar på din chokladkaka efter tycke. 
Jag spritsade och garnerade både kakan och faten med ganache och hallon. 

Mäktigt och gott ! 


 





"chokladkaka med ganache" "recept"

Panerad lax med hemlagad romsås och smörstekt potatis.

Idag blev det panerad lax med hemlagad romsås. 
Jag brukar aldrig panera laxbitar. 
Men jag hade kommit över några prisvärda laxfileer som låg i frysen och väntade på att bli tillagade. 
Dem såg dessutom inte ut som dem vanliga laxbitarna som säljs i fyrpack. 
Tänkte dessa ska jag panera! 



Romsås är en av favoriterna till lax och fisk för min egen del. 

Fisken panerade jag i en klassisk panering med mjöl, ägg och ströbröd. 

Doppa först fileerna i en tallrik med mjöl, sedan i uppvispade ägg och sist vänder du dem i en tallrik med ströbröd. 
Vill du ha en krispigare yta på laxen så kan du panera den med panko ( Asiatisk ströbröd, finns blad  asiakiska produkter i affärerna ) ger en jätte fin och krispig yta. 
Då byter du bara ut ströbrödet mot panko. 
Jag hade ingen panko hemma annars hade jag använt den. 


Hätta upp smör/rapsolja i en stekpanna.
Bryn fisken tills den har fått en fin gyllenbrun yta. 

Potatisen kokade jag först. 
Skar den i större bitar och stekte den sedan i smör tills den fick en krispig yta. 
Kryddade med salt, grillkrydda och lite vitlökspulver. 

Hemlagad romsås : 
3 dl creme fraiche 
1 liten (mycket) finhackad rödlök. 
1 dl majonäs ( börja med något mindre och smaka dig fram) 
Ca 1 dl hackad dill  ( eller mängd efter tycke) 
Ca 1 dl röd stenbitsrom eller röd kaviar 
(1-2 burkar efter tycke.) 
Lite rivet citron skal 
Citron peppar efter tycke 


Hacka löken väldigt smått och fint.
Rör ner alla ingredienser, blanda väl, smaka av och tillsätt mer smak om du tycker det behövs.
Ställ i kylen en stund innan servering. 
"lax med kall romsås" "romsås" "recept"