Nu är min nyårstårta näst intill färdig. 
Det blir en trippel chokladmousse tårta på browniebotten. 
Jag älskar choklad, och kände för att göra en moussetårta denna gången. 

Mörk choklad, ljus choklad och vit choklad, chokladigt nog tror jag 😁



Jag har våndats fram och tillbaka nu om jag skall ha tryffel täcke på eller om den ska vara helt naken. 

Tryffeltäcket åker på, nu har jag bestämt mig ! 

Jag skar ut  en bit just för att visa hur den ser ut helt naken 😁🙈 
Men det är ingen av mina nära  som kommer bry sig om det. 
Så därför tyckte jag att det var ok. 


Jag vill även passa på att önska er ett riktigt gott slut på året. 
Och ett riktigt GOTT NYTT ÅR ! 

Tack för detta gångna året ❤️


Recept kommer här. 


Trippel chokladmousse tårta på 
Brownie botten

Brownie botten 
100g mörk choklad 
100g smör
2 ägg
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smör och choklad  i en skål som tål micro, eller i en kastrull på spisen. 
Blanda väl och låt svalna lite. 

Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och rör runt. 
Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl.  
Rör tillsist i vetemjölen och blanda till en jämn smet. 

Ta fram en bakform med avtagbara kanter. Klä den med bakplåtspapper i botten så du lättare kan lyfta över tårtan på ett fat. 
Klä även insidan med bakplåtspapper så att du får en högre höjd än själva formen. 

Grädda i mitten på ugnen ca 20-25 på minuter. 175 grader ( jag gräddade ca 22 minuter) 

Ta ut kakan och låt den svalna helt formen. 


 Mörk choklad mousse
250 g mörk choklad
3,3-3,5 dl grädde
1 nypa salt 
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten 

Bryt chokladen i mindre bitar. 
Lägg chokladen i en bunke som tål micro och häll i ca 0,8 dl av grädden. 
Värm sedan i micron på medel värme ca 30 sekunder i taget. 
Ta ut och rör om i bunken och sätt in i micron igen. 
Gör så tills  chokladen är smält. Blanda väl och låt det bli rumstempererat. 

Vispa resten av grädden tills den börjar bilda toppar. 

Ta fram ett litet glas. 
Lägg i 2 tsk gelatinpulver och 2 msk kallt vatten. 
Rör runt och låt gelatinet svälla. 

När chokladen är rumstempererad 
Värmer du glaset med gelatin. 
Värm antingen i vattenbad eller 10-15 sekunder på medel värme i micron. 
Gelatinet ska bli flytande då. 
(Jag värmde ca 15 sekunder på medel värme i micron.)

Häll sedan ner gelatinet i chokladen under omrörning. 
Blanda väl. 
Se till så att gelatinet inte är mer än rumsvarmt när du häller i det i chokladen. 
Se även till så att inte chokladen är varm när du sen ska tillsätta grädden. 


Tillsätt sedan ca 0,8 dl av vispgrädden och vänd runt den i chokladen. 
Blanda och rör ut den försiktigt. 
Vänd sedan i resten av grädden och blanda med stora tag till en jämn smet. 

Ta fram formen med  brownie botten. 
Häll i dem mörka moussen, fördela jämt och sätt den i frysen. 
Låt stelna ca 30 minuter. 

Ljus choklad mousse

250 g ljus choklad
3,3-3,5 dl grädde
1 nypa salt 
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten 

Gör samma procedur som med den mörka moussen. 

Ta ut kakan från frysen och häll över den ljusa moussen. 
Bred ut den jämt och ställ in i frysen ca 30 minuter. 

Vit choklad mousse
250 vit choklad
3,3-3,5 dl grädde
1 nypa salt 
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten 

Gör samma procedur som med 
Den mörka chokladmoussen. 

Ta ut tårtan ur frysen, häll och bred ut den vita moussen. 

Ställ sedan in tårtan i kylen och låt den vita moussen stelna. 
Mousse tårtan blir bäst om den får stå över natten men det går alldeles utmärkt att servera samma dag. 

Har du inte bråttom så kan moussetårtan stelna i kylen istället för frysen mellan varje lager. 
Jag la den i frysen, enbart för att den stelnar lite snabbare innan nästa lager ska på. 

Ta ut tårtan ur kylen och låt den bli rumstempererad innan den skall serveras. 
Inget måste, men godast då. 

Tryffel täcke 
 Till denna tårta kommer jag ha tryffeltäcke endast på toppen. 

1 dl grädde
100 g mörk choklad
1 msk smör 
Hetta upp grädden i en kastrull på spisen, den ska bli väldigt varm men inte börja koka. 

Ta bort kastrullen från spisen och bryt ner chokladen i kastrullen. 
Tillsätt smöret och runt tills chokladen är helt smält. 

När den är fingervarm och tjocknat lite häller du tryffeln  över toppen och brer ut den jämt över ytan. 
Ställ sedan in en liten stund i kylen så att toppen stelnar lite.