Fin sockerkaka med lyxig känsla.

Fin sockerkaka.
 
Som dem flesta vet så finns det flera varianter på sockerkaka. 
Denna gången valde jag att göra en "fin" sockerkaka som jag lyxade till med lite sommar känsla. 
 
 
 
Största skillnaden från en vanlig sockerkaka är att man inte tillsätter vätska (mjölk, vatten, yoghurt ) i smeten. 
 
Det du behöver för att göra denna kaka är:
 
3 dl vispgrädde
250 - 300 g färska jordgubbar.
 
Recept på kakan: 
 
150 smält smör
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 ägg 
1 msk vaniljsocker
 
Gör så här : 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smörj och bröa en sockerkaksform.
 
Smält smöret och låt svalna lite.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål/bunke.
Vispa ägg och socker i en separat bunke så att det blir poröst. 
Tillsätt mjölblandningen under omrörning och tillsist smöret.
Blanda till en jämn smet.
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna något innan du stjälper ur den.
Dela den avsvalnade kakan tvärs över mittten.
 
Skiva jordgubbar och lägg dem på bottendelen. 
Spritsa grädde över jordgubbarna och lägg på övre delen av kakan.
Pudra över med lite florsocker.
 
 
 

Smaklig spis :) 

"Fin sockerkaka" "sockerkaka recept" "recept på fin sockerkaka"

Saftig chokladkaka med en len chokladkräm.

Saftig chokladkaka med en len choklad kräm. 
 
En saftig och god chokladkaka, toppad med en len choklad kräm.
En chokladkaka för alla som älskar choklad.
Baka den i en rund form och gör lite extra kräm så att du en ljuvlig  tårta på nolltid. 
 
 
 
Du kan använda mörk choklad eller mjölkchoklad till toppingen. 
 
Det handlar mer om smaksak. 
Men båda är goda. 
 
kan tillägga att kakan är bakad med det amerikanska måttet - "cup" som jag har omvandlat här  i dl. 
Ex : 2,4 dl = 2 dl + 8 tsk 
Ex : 1,2 dl = 1 dl + 4 tsk 
 
Så här gjorde jag. 
 
Chokladkaka.
Recept:
 
2,4 dl vetemjöl
2,4 dl socker
1,2  dl kakao pulver
1 tsk bakpulver
1  tsk bikarbonat
1-2 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk salt
1 ägg
1,2 dl mjölk 3% 
0,6 dl raps olja
1,2 dl varmt kaffe - (kan ersättas med lika mängd hett vatten) 
 
Sätt ugnen på 165 grader. 
 
Klä en bakform ca 20x20 går bra med en rund springform 20 - 22 cm också. 
 
Ta fram en skål och blanda mjöl, kakaopulver, bikarbonat och bakpulver. 
 
Häll över i en bunke och tillsätt socker och salt. 
Rör om.
Tillsätt ägg, mjölk, vaniljextrakt, kaffe och vispa med elvisp ( svag effekt ) tills allt är väl blandat. 
Smeten är lös när den är färdig blandad och så ska den vara.  
 
Grädda i mitten av ugnen ca 30 - 35 minuter. 
Känn med en sticka om du är osäker.
Stickan ska vara torr när du tar ur den.
Tänk på att inte övergrädda då kan den bli torr. 
Låt kakan svalna helt. 
 
 
Chokladkräm.
Resept:
 
200 - 250 g mörk/ljus choklad  
200 g philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
 
Gör så här: 
Smält chokladen antingen över ett vattenbad eller försiktigt i micron.
Låt chokladen svalna till fingervarm. 
Vispa upp Philadelphiaosten tillsammans med den smälta avsvalnade chokladen. 
Tillsätt vaniljsocker och vispa lite till.
 
Bred krämen direkt över den avsvalnade botten. 
Skiva upp och servera. 
 
 
 

Smaklig spis :) 

Krämig lasagne

Uppdaterar mitt inlägg med krämig lasagne med lite frächare bilder. 

Lasagne är en av dem rätterna som äts med god aptit här hemma. 
 
För att lyckas med en krämig lasagne är det viktigt att inte snåla med bechamelsåsen. 
Ös på ordentligt så blir det krämigt och gott. 
 
Bechamelsåsen görs på mjölk men ibland har jag bytt ut en del av mjölken och tillsatt grädde istället och det blir också bra. 
Men för det mesta gör jag en helt klassisk bechamelsås. 
 
 
Så här gjorde jag min lasagne. 
 
Recept:
 
1 pkt lasagne plattor - 500 g 
700 - 1000 g  valfri färs - (bland, nöt, vege färs) 
2 gul lök 
1 - 2 vitlöks klyfta 
1 burk passerad tomat - 400 g ( går bra med krossad tomat också) 
2 msk tomatpure
Salt - efter tycke
Peppar- efter tycke
1 msk Basilika/torkad - ( kan uteslutas) 
1 msk Grillkrydda - eller efter tycke. 
 
Riven ost - mängd efter tycke.
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Hacka löken.
Ta fram en stekpanna. 
Hätta upp 2 msk smör eller raps olja. 
Fräs löken tills den mjuknar och tar färg. 
Tillsätt vitlöken som du antingen finhackar eller pressar. 
Rör runt.
Tillsätt färsen och bryn färsen tills den tar färg. 
Tillsätt kryddor efter behag. 
Jag brukar ringla i lite av alla  på känn. 
Tillsätt passerade tomater och rör runt. 
Tillsätt tillsist tomatpuren. 
Smaka av och krydda mer om det behövs.
 
Ställ åt sidan.
 
 
Bechamelsås / så här gör jag :
 
100 - 125 g smör
1 dl vetemjöl 
12 - 13 dl mjölk 3% 
Salt 
Peppar 
Lite riven muskotnöt ( kan uteslutas) 
 
Smält smöret i en kastrull.
 
När smöret är smält tillsätter du vetemjölen under omrörning. 
Rör runt tills vetemjölen är helt utblandad. 
 
Tillsätt sedan lite mjölk i taget under omrörning, därefter  salt och peppar. 
 
Låt såsen sjuda upp och rör runt ofta. 
Riv ner lite muskotnöt. 
 
Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 5-7 minuter eller tills du märker att den har tjocknat och känns klar. 
Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.
 
Du kan även riva i lite ost i såsen. 
 
Såsen ska nu ha tjocknat. 
Ta av från plattan. 
 
 
Ta fram en större ugnsform. 
Häll lite sås i botten på formen. 
Lägg på lasagneplattor.
 
Därefter köttfärsen. 
Lägg riven ost över färsen och häll ett jämt lager sås över osten. 
 
Fortsätt att varva så 2 omgångar till. 
 
 
Avsluta med lasagnplattor och häll rikligt med sås över ytan. 
Toppa därefter med riven ost.
 
Grädda i mitten av ugnen ca 40 - 45 minuter. 
Prova med en sticka om du är osäker.
 
Plattorna ska vara mjuka. 
 
Låt svalna något.
Servera med en krispig och god sallad. 
 
 
Eller så kan du göra så här som jag oftast gör.
 
När du har lagt dem sista lasagneplattorna.
Ringla över rikligt mes sås.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Ta ut lasagnen och toppa  med riven ost. 
Grädda ytterligare 20 -25 minuter.
Känn med en sticka så att lasagneplattorna är mjuka.
Ta ut och låt svalna något innan servering.
 
Smaklig spis :) 
 
 
 
 
"krämig lasagne" "lasagne" "recept"