Chokladtryffel

Chokladtryffel.  
 
Chokladtryffel ! Det är ju bara så gott! 
Denna lena choklad kula som kan smaksättas i oändlighet är ett av mina måste till jul. 
 
 
Det finns tusen recept på chokladtryfflar, men jag väljer att hålla mina tryfflar enkla men väldigt goda. 
 
Tryfflarna blir godast om du låter dem stå framme i rumstemperatur en stund innan servering. 
Förvara dem kallt. 
 
Recept:
Ca 20-25 st. 
 
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk snabbkaffe 
2 msk ( 30g ) smör 
1 dl kakao 
 
Bryt chokladen i mindre bitar. 
Hätta upp grädde +kaffe  i en kastrull. Grädden/kaffe ska bli  riktigt het men inte koka. 
Ta av från plattan och tillsätt chokladen. Rör runt tills chokladen smält. 
Tillsätt smöret och rör runt tills du har en jämn och fin smet. 
Låt svalna något och ställ in smeten i kylskåpet ca 2 timmar. 
Smeten ska stelna så pass att du kan rulla den. 
Vill du påskynda så kan du ställa in smeten i frysen en stund mot slutet. 
 
Rulla små kulor i händerna eller med hjälp av 2 teskedar. 
Bäst blir det att rulla med händerna, dock lite kladdigare. 
 
 

Avsluta med att rulla kulorna i kakao pulver och ställ på ett fat. 

 
 

Ni hittar mig även på: 

Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök
 
Smaklig spis :) 
 

Polkatryffel

Chokladtryffel Med polkasmak !  Det är ju bara så gott! 
Denna lena choklad kula som kan smaksättas i oändlighet är ett av mina måste till jul. 
Det finns tusen recept på chokladtryfflar, men jag väljer att hålla mina tryfflar enkla men väldigt goda. 
 
 
En tryffel är godast om den få vila lite i rumstemperatur innan servering. 
Förvara dem gärna kallt. 
 
Recept: 
ca 25 st. 
 
200 g mörk choklad
1 dl grädde
2 msk smör 
100 g polkagris 
 
(Ev 1 dl kakao till rullning) 
 
Krossa polkagris med hjälp av en påse och kavel. 
Lägg polkagrisen i påsen och banka/kavla så att du får fint polkakross. 
Eller så kan du använda dig av matberedaren. 
 
Hätta upp grädden i en kastrull. 
Grädden ska bli riktigt het men inte koka. 
Ta av från värmen och tillsätt chokladen. 
Rör runt tills chokladen smält. 
Tillsätt smöret och rör runt till en jämn och fin smet. 
Låt svalna något och ställ in i kylskåpet ca 2 timmar. 
 
Smeten ska stelna så pass att det går att rulla den. 
 
Häll ca 1/2 av polkakrossen i smeten och blanda väl. 
Rulla små kulor med händerna eller med hjälp av två skedar. 
Bäst blir det om du rullar med händerna dock lite kladdigare. 
 
 
 
Rulla sedan kulan i resterande polka kross. Lägg upp på fat. 
 
Eller så kan du lägga i allt polka kross i chokladsmeten och avsluta med att rulla i kakao. 
 
 

smaklig spis :) 

 
Ni hittar mig även på: 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök 
 

Saffranssnorror

Saffranssnorror. 

Det har bakats lussekatter,  småkakor och lite annat smått och gott. Det blev blev även lite saffranssnorror med mandelmassa och vaniljfyllning. 

Klassiska julbullar som alltid går hem. 

Saffranssnurror med mandelmassa/vanilj fyllning.

Recept: 


1 pkt jäst 50g
200 gram rumstempererat smör
2ägg
2 dl socker. 
1 tsk salt
3/4 tsk kardemumma
2 påsar saffran
5 dl fingervarm mjölk
14+1 dl vetemjöl ( jag använde special) 
 
Fyllning med mandelmassa : 
 
200g  mandelmassa
100 rumstempererat smör
1-2 msk vaniljsocker
riv mandelmassan och vispa ihop med övriga ingredienser. 
 
Alternativ:
 
Fyllning - vanilj
 
200g  smör 
2 dl socker 
3 msk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser 
 
Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten. Vispa ihop. 
 
Gör så här: 
 
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken så att den är ljummen och häll i saffranspåsarna i mjölken. Blanda väl. 
 
Tillsätt mjölken  och rör tills jästen är upplöst. 
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. 
Börja arbeta upp en deg. 
Klicka till sist i smöret och  fortsätt arbeta upp degen tills den  släpper kanterna. 
Strö på lite vetemjöl mot slutet. 
Täck med bakduk/plast och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda igenom degen. 

Dela degen i 2  bitar. 

Kavla ut en bit till en stor rektangel. 
Bred på hälften av fyllningen. 

Rulla ihop från långsida till långsida. 
Skär degen i ca 2 cm breda skivor. 

Lägg skivorna på bakplåtspapper. 
Och låt jäsa ca 20 - 25 minuter. 


Grädda ca 8 -10 minuter eller tills saffranssnorrorna  har fått en färg på ytan. 

Ta ut snorrorna och pensla direkt efter. 
Strö på lite pärlsocker och låt svalna. 

Du kan även pensla och strö pärlsocker på bullarna innan gräddning. Men vill du ha mer glans på dina snurror så rekommenderar jag att du penslar direkt efter. 

Ni hittar mig även på 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök 


smaklig spis :)