Färsbiffar i gräddsås med smak av Balkan.

Ljuvliga biffar i gräddsås med smaker från balkan. 

Har du möjlighet att förbereda färsen någon timme innan och låta den stå så blir det riktigt gott.
Servera med potatis i önskad form. 
Så som klyftpotatis, pressad, kokt, kraschad osv.
 
 

Så här brukar jag göra mina biffar i gräddsås. 

Recept på Balkanbiffar i gräddsås kommer här.
4 - 6 pers 
Ca 10-12 biffar.

500 g blandfärs  ( eller valfri färs) 
1 gul lök - finhackad/riven
2 vitlöksklyftor ( finhackade eller rivna) 
1 ägg 
1/2 dl ströbröd
1 msk vegeta  
1 -2 tsk paprikapulver - aleva  paprika
Salt 
Peppar 
Gärna 1/2 dl wishy vatten i smeten om möjligt, inget måste. 
5 dl grädde
2 köttbuljongtärningar alt 3-4 msk flytande kalv/ox fond.
Skyn från biffarna.
1 msk soya.
Persilja färsk/fryst - mängd efter tycke. 
Rapsolja/smör till stekning.
Ev lite mörk maizena redning.

Aleva paprika och vegeta är kryddor från Balkan och brukar finnas i välsorterade matbutiker, annars finns dem med all säkerhet i de utländska affärerna. 

Gör så här : 

Ta fram en bunke.
Lägg i köttfärsen och alla andra ingredienser. 
Knåda ihop till en jämn smet. 
Plasta gärna in smeten och låt den vila i kylskåpet ett tag, gärna något timme.
Det är inget måste, du kan även förbereda och steka direkt.
Mest så att smakera hinner sätta sig lite. 

Tips ! Skvätt ner handen med lite vatten innan du rullar, blir lättare då. 

Rulla färsen som en stor köttbulle och platta sedan till med hjälp av handflatorna så att det ser ut som en biff.
Ta fram en större panna.
Stek på medel värme tills biffarna har fått en fin brun stekyta på båda sidor.
Lägg biffarna som är klara åt sidan så länge. 
När alla är stekta lägger du ner dem i pannan igen. 
Smula ner köttbuljongen, tillsätt grädde, soya, salt peppar och strö i lite persilja.
Vill du ha i lite hetta lägg i lite chili. 
Låt puttra några minuter på svag värme.
Smaka av och tillsätt mer krydda/soya om så önskas. 
Strö även lite persilja på ytan innan servering. 
Servera med pressad potatis, klyftpotatis, kokt eller rent av det som faller dig i smaken.
Gärna en god sallad bredvid.

Smaklig spis :) 

 
"Färsbiffar i gräddsås" " biffar i gräddsås"

Oreotårta

Oreotårta.

Min söta granne fyllde 18 år och hon frågade själv om jag ville baka en tårta till hennes stora dag.

Jag tar inga beställningar och även om jag älskar att göra tårtor så gör jag dem enbart när någon av mina familjemedlemmar fyller år.
Det har även hänt att jag har överraskat mina nära vänner med en tårta då och då.

Men denna gången kunde jag inte säga nej.
Visst ställer man upp en sådan stor dag.

 

Jag fick ett fint tack i efterhand som gjorde mig varm i hjärtat.
Min oreo tårta blev väldigt uppskattad fick jag höra. De kunde inte sluta äta och alla var förtjusta i den. Vilket kändes så bra.

I denna tårta har jag använt mig av både ljus och choklad botten.
Men det går bra att använda sig av antingen den ena eller andra.

 

Har du inte tid att göra egen botten så finns det färdiga att köpa med choklad också.
Föredrar dock hembakade.

Så här gjorde jag min tårta:
Båda tårtbottnarna gjorde jag på " tre lika delar" metoden
Recept på vanlig tårtbotten hittar du här :

Tårtbotten tre lika delar - ljus

Recept på choklad tårtbotten hittar du här : 

Tårtbotten tre lika delar - choklad

Oreofyllningen hittar du här:

Jag använde dubbel mängd för hela tårtan.  

Recept :
Räcker till 2 lager (24 cm botten.)

200 g färskost ( typ philadelphia)
8 oreo cookies
2 1/2 dl grädde
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker.

Gör så här :
Vispa grädden så att den bildar toppar och känns fast, ställ in i kylen.
Mixa oreokex i matberedare till småsmulig konsistens.
Blanda ihop färskost, florsocker och vaniljsocker, tillsätt oreosmulorna och rör runt.
Tillsätt grädden och rör ihop.
Ställ in i kylen en stund innan användning.  

Tryffelkrämsfyllning :

Räcker till 2 lager - 24 cm

Recept :
300 g  mörk choklad
3 dl grädde - 40 %
100 g smör

Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar.
Hätta upp grädden i en kastrull. Obs ! Den ska inte koka.
Ta av från plattan och rör i chokladen. Blanda tills chpkladen är smält.

Rör ner lite smör i taget och blanda väl.
Låt stå i rumstemeratur en liten stund.
Ställ in i kylkåpet och låt krämen stelna, rör om då och då och ta ut vid önskad konsistens. ( ca 2 timmar) eller så kan du låta fyllningen stå i rumstemeratur över natten, blir helt perfekt då.

Mörk ganache :
Recept:

100g mörka chokladknappar
1 dl grädde - 40 %
Svart pastafärg/gelefärg

Gör så här :
Värm grädden så att den blir het men den ska inte koka.
Lägg i chokladknapparna och låt vila ca 1-2 minuter.
Rör ihop tills allt är väl blandat och chokladknapparna har smält.
Tillsätt lite svart färg i taget till önskad ton. 

 

Dekoration
1- 2 paket oreo cockies

Montering av min oreotårta.
Börja med mörk botten.
Bred på tryffelkräm.
Lägg på en ljusbotten.
Bred på oreofyllning.
Lägg på mörk botten.
Bred på tryffelkräm.
Lägg på ljusbotten.


Bred ett tunt lager oreofyllning över hela tårtan och ställ in i kylen en stund.
Bred på ett nytt lager oreofyllning och spackla tårtan jämn och fin.
Ställ in i kylen.
Häll ganachen i en spritspåse med en liten rund tyll.
Spritsa längst kanten, och tryck försiktigt ett lite större tryck då och då så att det rinner ner lite över tårtans kanter.
Ställ in i kylen.

Dekorera valfritt med oreofyllning och oreo cookies.

 
"Oreotårta" - Oreotårta med tryffelkräm" - Oreotårta recept"

Oreofyllning till tårta

Oreo fyllning till tårta/kaka


Ljuvlig oreofyllning till tårtor/kakor.
Len och väldigt god i smaken.
Passar utmärkt att även spackla hela tårtan med denna fyllning.
Jag gjorde dubbel sats av denna fyllningen till min oreotårta då jag använde den både som fyllning i tårtan och garnering av den.
Använde mig av 26 % grädde då jag tycker att det fungerar super bra till denna fyllning. 

 

Recept :
Räcker till 2 lager (24 cm botten.)

200 g färskost ( typ philadelphia)
8 oreo cookies
2 1/2 dl grädde
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker.

Gör så här :
Vispa grädden så att den bildar toppar och känns fast, ställ in i kylen.
Mixa oreokex i matberedare till småsmulig konsistens.

Blanda ihop färskost, florsocker och vaniljsocker, tillsätt oreosmulorna och rör runt.
Tillsätt grädden och rör ihop.
Ställ in i kylen en stund innan användning.

 

Smaklig spis :)

"Oreofyllning" - Oreofyllning recept"