Ljuvliga biffar i gräddsås med smaker från balkan. 

Har du möjlighet att förbereda färsen någon timme innan och låta den stå så blir det riktigt gott.
Servera med potatis i önskad form. 
Så som klyftpotatis, pressad, kokt, kraschad osv.
 
 

Så här brukar jag göra mina biffar i gräddsås. 

Recept på Balkanbiffar i gräddsås kommer här.
4 - 6 pers 
Ca 10-12 biffar.

500 g blandfärs  ( eller valfri färs) 
1 gul lök - finhackad/riven
2 vitlöksklyftor ( finhackade eller rivna) 
1 ägg 
1/2 dl ströbröd
1 msk vegeta  
1 -2 tsk paprikapulver - aleva  paprika
Salt 
Peppar 
Gärna 1/2 dl wishy vatten i smeten om möjligt, inget måste. 
5 dl grädde
2 köttbuljongtärningar alt 3-4 msk flytande kalv/ox fond.
Skyn från biffarna.
1 msk soya.
Persilja färsk/fryst - mängd efter tycke. 
Rapsolja/smör till stekning.
Ev lite mörk maizena redning.

Aleva paprika och vegeta är kryddor från Balkan och brukar finnas i välsorterade matbutiker, annars finns dem med all säkerhet i de utländska affärerna. 

Gör så här : 

Ta fram en bunke.
Lägg i köttfärsen och alla andra ingredienser. 
Knåda ihop till en jämn smet. 
Plasta gärna in smeten och låt den vila i kylskåpet ett tag, gärna något timme.
Det är inget måste, du kan även förbereda och steka direkt.
Mest så att smakera hinner sätta sig lite. 

Tips ! Skvätt ner handen med lite vatten innan du rullar, blir lättare då. 

Rulla färsen som en stor köttbulle och platta sedan till med hjälp av handflatorna så att det ser ut som en biff.
Ta fram en större panna.
Stek på medel värme tills biffarna har fått en fin brun stekyta på båda sidor.
Lägg biffarna som är klara åt sidan så länge. 
När alla är stekta lägger du ner dem i pannan igen. 
Smula ner köttbuljongen, tillsätt grädde, soya, salt peppar och strö i lite persilja.
Vill du ha i lite hetta lägg i lite chili. 
Låt puttra några minuter på svag värme.
Smaka av och tillsätt mer krydda/soya om så önskas. 
Strö även lite persilja på ytan innan servering. 
Servera med pressad potatis, klyftpotatis, kokt eller rent av det som faller dig i smaken.
Gärna en god sallad bredvid.

Smaklig spis :)