No bake citron cheesecake toppad med citronspegel och Italiensk maräng.

En ljuvligt god citroncheesecake som med sin fräscha smak bara smälter i munnen, svårt att hålla sig till en bit bara. 


Kan säga att den var väldigt omtyckt av mina arbetskollegor och det passade super bra en varm sommardag som det var just då. 
Så kan det se ut hos oss på jobbet när jag har varit i farten om fredagarna. Mys och extra god fika tycker jag allt att de är värda. 

Jag blev Inspirerad av duktiga Camilla som driver bloggen "my kitchen stories" och utgick från hennes recept men ändrade lite efter mina egna förutsättningar. 
Orginal recept hittar ni här. 

Så här gjorde jag :
No bake citroncheescake med citronspegel och maräng. 

Till botten :
20 digestive kex
125 g smält smör.

Till fyllning :
750 g färskost
3 dl vispgrädde 
2 dl florsocker 
1 msk vaniljsocker 
Rivet skal från 2 citroner

Till citronspegel :
Saft från 3 citroner 
Rivet skal från 1 citron
3 äggulor - obs ! spara vitorna till slutet. 
1 dl socker 
1/2 dl vatten
25 g smör
2 gelatinblad

Till maränngtopping
3 äggvitor 
200 g socker 
1/2 dl vatten 

Gör så här : 
Botten:
Ta fram en springform -24 cm i diameter med avtagbara kanter. Klä botten med bakplåtspapper.
Bryt ner digestive kex i matberedare och tillsätt smält smör, mixa tills det blir jämt och småsuligt.
Går även bra att göra förhand genom att lägga kexen i en påse, banka med kavel på påsen och kavla sen över påsen tills det blir småsmuligt. Blanda tillsist ihop det med smält smör. 
Häll kexmassan i formen, fördela jämt och platta till med hjälp av en sked, kryddburk eller hand.

Fyllning :
Blanda ihop färskost, florsocker,  vaniljsocker och citronskal i en skål. 
Vispa grädden fast och vänd ner den i färskosten. Rör försiktigt ihop med slickepott till en jämn smet.
Bred fyllningen jämt över kexbotten.
Ställ i frysen ca 1 timme. 

Citronspegel:
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
Ta fram en kastrull, separera vitorna från äggulor och lägg i en skål till senare användning. 
Lägg i alla de övriga ingredienser till citronspegeln förutom smöret
Koka upp under under omrörnimg och låt sjuda ca 3 minuter, tillsätt smöret och rör ihop. Ta av från värmen. 
Krama ur gelatinbladen, rör ner i kastrullen och rör runt tills gelatinbladen har löst upp sig. 
Låt  stå och svalna lite. 
Häll citron blandningen över din cheesecake och ställ formen i kylskåpet. Låt stå och sätta sig ca 2 - 3 timmar. 

Marängtopping :
Ta fram en kastrull och koka upp 
Socker och vatten. Låt koka upp till 120 grader utan att röra runt för mycket i sockerlagen. 
Vispa undertiden äggvitorna till ett fast skum. 
Häll sockerlagen försiktigt I en tunn stråle ner i bunken med äggvitorna medan du vispar på nytt. 
Vispa tills du har strilat ner all sockerlag. Höj hastigheten och vispa färdigt tills marängen är fast och bildar toppar.
Spritsa marängen över citronspegeln och dekorera valfritt. 
Marängtoppingen kan läggas på så fort citronspegeln har stelnat eller strax innan servering. 
Bränn gärna av marängen med brännare om önskas.
Smaklig spis :) 

Ni hittar mig även på 
Fb - Snilleskök
Instagram - lillameee