En lättlagad klassiker som inte kräver så mycket av din tid vid spisen. 
Mättande och god.



Servera gärna med baconkrisp, kokt ägg, vitlöksbröd eller något annan gott bröd.
Så här gör jag. 

Recept:
Ca 6 - 8 medelstora potatisar
1 stor purjolök
1 msk lökpuver/en gul lök - kan uteslutas
2 buljongtärningar - grönsak/hönsbuljong
1 msk smör/rapsolja
1 tsk timjan
Svartpeppar - efter tycke 
Salt - efter tycke
2 1/2 - 3 dl  grädde 
12 - 15 dl vatten
Färsk/fryst persilja till garnering. 

Gör så här :
Skala och tärna potatisen i önskad storlek.
Ansa och skiva purjolöken i mindre bitar.
Hätta upp smör/rapsolja i en kastrull.
Fräs purjolök tills den börjar mjukna, tillsätt potatisen och låt den fräsa med en liten stund. 
Smula ner buljongtärningarna, tillsätt kryddor och vatten. 
Sänk värmen och koka tills potatisen börjar kännas mjuk och klar.
Tillsätt grädden och smaka av.
Tillsätt mer kryddor om önskas. 

Mixa soppan slät med stavmixer.
Vill man ha lite tuggmotstånd så äter man den som den är.
Strö persilja över soppan strax innan servering. 
Smaklig spis :)