Prinsesstårta

Födelsedagsbarnet önskade en blå prinsesstårta till sin födelsedag och ville hjälpa till att baka sin tårta.
Jag som aldrig klär tårtor med marsipan, sp osv fick en liten utmaning på köpet.


Vi satte igång med bakandet och här ser ni resultatet av vår prinsess tårta. 
Jag använde mig av odense färdig kavlade lock som finns att köpa i de flesta matbutikerna. 
Jag rekomenderar dock kavelmarsipan ca 500g  om man vill ha en hög och stor tårta. Då behöver man inte oroa sig för att det inte täcker hela tårtan. 
Jag spritsade kanterna med smörkräm och passade även på att pryda toppen med någon ros. 


Rosorna har jag spritsat med wiltons lilla rostyll och färgat med wiltons pastafärger. 

Botten på tårtan är gjord på "tre lika delar"
Recept hittar ni här :
tårtbotten - tre lika delar

Jag använde mig av 6 ägg till denna tårta. 

Recept på vaniljkrämen hittar här :
vaniljkräm

Har man inte tid att göra egen så går det alldeles utmärkt att köpa marsankräm och göra en snabb vaniljkräm.

Så här gjorde vi vår prinsesstårta
Recept :
1 tårtbotten skuren i tre delar
Hallonsylt - mängd efter tycke
Vaniljkräm hemmagjord eller marsankräm.
Använder du marsankräm så brukar det vara lagom med 4 dl mjölk- följ hänvisningen på paketet. 
5 dl vispgrädde 
Marsipanlock - odense 
Florsocker till garnering. 

Vaniljsmörkräm :
100 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
50 g färskost 
1 msk vaniljsocker
Gör så här :
Vispa ihop ( elvisp) allt till en slät och jämn kräm.
Ställ in krämen en liten stund i kylskåpet innan användning. 
Lägg i krämen i spritspåse och dekorera.

Prinsesstårta
Gör så här :
Bred hallonsylt på första botten. 
Lämna 1 cm fritt runt alla kanter.
Lägg nästa botten.
Bred jämt lager vaniljkräm och lämna 1 cm fritt runt kanterna. 
Lägg på ca 2/3:delar av grädden övanför vaniljkrämen. 
Bred ut grädden så att den är lite högre mot mitten. ( som en kupol ) 
Lägg på sista botten och forma bottendelen efter grädden. Tryck försiktigt ner kanterna mot grädden så att översta botten blir som en kupol.
Bred resterande grädde över hela tårtan. 

Rulla ut marsipanlocket och försök att lägga det jämt över tårtan, forma marsipanen med händerna efter tårtan och försök att få en jämn och fin yta. 
Skär bort överblivna marsipankanter. 
Strö lite florsocker över ytan. 

En glad födelsedags kille som tyckte hans tårta blev både fin och väldigt god. 

Smaklig spis :)










Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: