Detta är i grunden en pinocchiotårta, Brittatårta, herrgårsdstårta,  ja kärt barn har många namn. 
Vi valde dock att servera den med en stor botten toppad med vaniljgrädde och jordgubbar.  Så ljuvligt gott ! 

Igår kväll satt jag på jourcentralen frisk som en lärka bland alla flunsa baciller med min ena grabb som hade väldigt ont i örat. Har vi nu klarat oss från flunsan hittills så lär vi nog bli smittade efter detta besöket då det hostades en hel del i väntrummet.
I morse vaknade vi upp till ett vitt, kallt och väldigt halt landskap.
Eftersom jag och han skulle vara hemma och vila idag bestämde vi oss att det räcker med vinter nu ! 
Vi bakar ihop något somrigt och smaskigt, kör bort till mitt jobb och bjuder på sommar vibbar mitt i snöyran! 
Sagt och gjort ! 

Kan tala om att kollegorna blev positivt överraskade och tyckte det var super gott! Och grabben var glad för att han fick följa med, fika och hälsa på på mammas arbetsplats. 

Så här gjorde jag/vi min variant. 

Drömgod sommartårta med maräng. 
Recept:

Till sockerkaksbotten:

150 g rumstempererat smör
1 ägg 
2 äggulor
4 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk. 

Till maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Ca 50 g mandelspån - om önskas.

Topping
5 dl vispgrädde med vaniljsmak.
1/2 - 1 liter jordgubbar

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.

Klä botten på en långpanna med bakplåtspapper eller smörj och mjöla pannan lätt.
( mått på min långpanna ca 25×37)  

Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål.

Vispa ihop socker och smör i en bunke.
Tillsätt ägget och och bland väl. Tillsätt äggulor och rör ihop ytterligare. 
Tillsätt mjölen och mjölken och rör ihop en jämn smet. 
Bred ut smeten jämt i formen.

Vispa upp äggvitorna till marängen så att det blir vitt och poröst. 
Tillsätt lite socker i taget tills allt socker är i.
Vispa sedan tills du har en fast maräng som bildar toppar.
Tillsätt vaniljsocker ( om önskas) och vispa ytterligare några tag. 
Bred marängen i ett jämt lager över smeten.
Toppa marängen med mandelspån. 
Grädda på näst nedersta falsen ca 20 - 25 minuter. 
Marängen ska då ha fått en fin färg på ytan och vara fast. 

Ta ut och låt svalna helt. 
Vispa grädden, tillsätt 1 msk vaniljsocker och blanda ihop.
Bred grädde över hela botten och toppa med jordubbar eller valfria bär. 
Servera och njut ! Ljuvligt gott !