Oreotårta.

Min söta granne fyllde 18 år och hon frågade själv om jag ville baka en tårta till hennes stora dag.

Jag tar inga beställningar och även om jag älskar att göra tårtor så gör jag dem enbart när någon av mina familjemedlemmar fyller år.
Det har även hänt att jag har överraskat mina nära vänner med en tårta då och då.

Men denna gången kunde jag inte säga nej.
Visst ställer man upp en sådan stor dag.

 

Jag fick ett fint tack i efterhand som gjorde mig varm i hjärtat.
Min oreo tårta blev väldigt uppskattad fick jag höra. De kunde inte sluta äta och alla var förtjusta i den. Vilket kändes så bra.

I denna tårta har jag använt mig av både ljus och choklad botten.
Men det går bra att använda sig av antingen den ena eller andra.

 

Har du inte tid att göra egen botten så finns det färdiga att köpa med choklad också.
Föredrar dock hembakade.

Så här gjorde jag min tårta:
Båda tårtbottnarna gjorde jag på " tre lika delar" metoden
Recept på vanlig tårtbotten hittar du här :

Recept på choklad tårtbotten hittar du här : 

Oreofyllningen hittar du här:

Jag använde dubbel mängd för hela tårtan.  

Recept :
Räcker till 2 lager (24 cm botten.)

200 g färskost ( typ philadelphia)
8 oreo cookies
2 1/2 dl grädde
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker.

Gör så här :
Vispa grädden så att den bildar toppar och känns fast, ställ in i kylen.
Mixa oreokex i matberedare till småsmulig konsistens.
Blanda ihop färskost, florsocker och vaniljsocker, tillsätt oreosmulorna och rör runt.
Tillsätt grädden och rör ihop.
Ställ in i kylen en stund innan användning.  

Tryffelkrämsfyllning :

Räcker till 2 lager - 24 cm

Recept :
300 g  mörk choklad
3 dl grädde - 40 %
100 g smör

Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar.
Hätta upp grädden i en kastrull. Obs ! Den ska inte koka.
Ta av från plattan och rör i chokladen. Blanda tills chpkladen är smält.

Rör ner lite smör i taget och blanda väl.
Låt stå i rumstemeratur en liten stund.
Ställ in i kylkåpet och låt krämen stelna, rör om då och då och ta ut vid önskad konsistens. ( ca 2 timmar) eller så kan du låta fyllningen stå i rumstemeratur över natten, blir helt perfekt då.

Mörk ganache :
Recept:

100g mörka chokladknappar
1 dl grädde - 40 %
Svart pastafärg/gelefärg

Gör så här :
Värm grädden så att den blir het men den ska inte koka.
Lägg i chokladknapparna och låt vila ca 1-2 minuter.
Rör ihop tills allt är väl blandat och chokladknapparna har smält.
Tillsätt lite svart färg i taget till önskad ton. 

 

Dekoration
1- 2 paket oreo cockies

Montering av min oreotårta.
Börja med mörk botten.
Bred på tryffelkräm.
Lägg på en ljusbotten.
Bred på oreofyllning.
Lägg på mörk botten.
Bred på tryffelkräm.
Lägg på ljusbotten.


Bred ett tunt lager oreofyllning över hela tårtan och ställ in i kylen en stund.
Bred på ett nytt lager oreofyllning och spackla tårtan jämn och fin.
Ställ in i kylen.
Häll ganachen i en spritspåse med en liten rund tyll.
Spritsa längst kanten, och tryck försiktigt ett lite större tryck då och då så att det rinner ner lite över tårtans kanter.
Ställ in i kylen.

Dekorera valfritt med oreofyllning och oreo cookies.