Sam role / Saum rolne

Sam role / Saum rolne 
 
En vanlig och väldigt god  kaka på Balkan som bakas med smördeg.
Traditionellt brukar man fylla dem med en marängfyllning men dem är även vanliga med vaniljfyllning. 
 
 
Jag har fyllt mina med en god marängfyllning och glasskräm istället för vaniljkräm. 
Så gott ! 
 
 
En annan enkel och god fyllning är vaniljgrädde.
Servera med lite jordgubbar/bär och lyckan är gjord.
 
Receptet på glasskrämen hittar ni här:
 
Glasskräm
När man gör dessa rullarna behöver man  cannolirör som man snurrar deg remsor på. 
 
Har man inga sådana formar så går det utmärkt med hemmagjorda formar.
Dem gör du på nolltid och du kan spara och återanvända även dem. 
 
Tips hur du gör egna formar hittar du här : 
 
Hemmagjora cannoli rör
Recept på mina  sam role /saum rolne kommer här : 
Ca 13 st sam role/ saum rolne 
 
1 paket smördegsrulle
Florsocker till pudring 
 
Gör så här :
Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader. 
Rulla ut smördegsrullen och låt den vila i rumstemperatur ca 10 - 15 minuter. 
Skär ca  1 1/2 cm breda remsor från långsida till långsida.
Ca 13 st remsor totalt. 
Rulla remsorna runt folie röret och lägg dem på plåten. 
Grädda i mitten av ugnen ca 13 minuter eller tills dem har börjat ta fin färg på ytan.
Ta ut från ugnen och låt svalna något lite bara. 
Vrid försiktigt fram och tillbaka på folierullen ( lirka lite) och lossa dem varma rullarna från foliet. 
Låt sedan svalna helt. 
 
 
Sam/saum - Fluffig maräng fyllning: 
 
Recept : 
 
3 stora ägg
0,5 dl vatten 
200 g socker 
1 msk citron saft 
2 msk vaniljsocker.
 
Ta fram en kastrull och koka upp vatten och socker. 
 
Undertiden vispar du äggvitorna till ett fast skum.  
 
Rör inte för mycket i sockerlagen när det har börjat koka. 
Koka till ca 120 grader och ta av från värmen. 
 
Har du ingen termometer, går det också bra.
När socker lagen börjar koka, sänk värmen något och låt småkoka ca 13 -15 minuter.
 
Häll ner  den varma sockerlagen försiktigt  (i en tunn stråle) i bunken  med äggvitor medans du vispar på nytt. 
Börja vispa på medel och höj hastigheten när sockerlagen är i. 
Vispa en bra stund på hög hastighet tills 
marängen svalnat en del.
Sänk till medel hastighet och vispa tills marängbunken är sval.
Du kan känna med händerna på utsidan av bunkens nedre del om den har svalnat, då är den klar. 
Tillsätt citronsaften och vispa lite till. 
Tillsätt vaniljsockret och vispa ytterligare en liten stund. 
 
Lägg marängen i en sprits påse, använd en större tyll. 
Ta en smördegsrulle och spritsa från mitten och ut i den ena änden. 
Vänd och spritsa från mitten ut i den andra änden. 
Fortsätt så tills alla är fyllda. 
Pudra florsocker över ytan. 
 
Det är även gott att servera med lite färska jordgubbar eller valfria bär bredvid. 
 
 
 
 

Smaklig spis :) 

 
Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök
Instagram - lillameee
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: