Ricotta munkar

Ricotta munkar 
 
Dessa små delikata munkar är gjorda med ricotta ost. 
Jätte goda i smaken och snabb lagade. 
Dem ska verken knådas eller jäsas utan det är bara till att röra ihop, rulla små bollar och fritera. 
Enkelt och gott ! 
 
 
Ricotta är en Italiensk färskost som förr klassades som fårost men görs numera även av komjölk. 
Själva ordet ricotta betyder omkokt. 
 
När du vill bjuda på en delikat helg frukost eller överraska med något lättlagat och gott då kan jag varmt rekommendera dessa små munkar. 
Mums !  
 
 
Recept: 
Ca 15 - 20 st. 
 
250 g ricotta ost
3 - 3 1/2 dl mjöl ( börja med tre dl ) 
2 ägg 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
1 nypa salt
 
Olja till fritering 
 
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Ta fram en bunke och vispa ihop ricotta ost, ägg, socker och vaniljsocker. 
Häll i vetemjölen i ricotta bunken och rör ihop till en små kladdig deg. 
Ta fram bakplåtspapper och smörj pappret med lite rapsolja. 
Se till så att även dina handflator är smorda med olja undertiden du rullar dina deg bollar. 
Skopa ut en stor msk deg i handflatan och rulla till en boll.
 ( storlek - pingis boll ) 
Lägg bollen på det smorda pakplåtspappret. 
 
 
Hätta upp en panna/kastrull rikligt med olja. 
Jag använde stekpanna och ca 8 dl olja. 
Är du osäker om oljan är tillräckligt varm kan du göra ett litet testa med en degbit. 
Degbiten ska bubbla och flyta upp ganska omgående. Då är det klart för att fritera. 
Sänk värmen och lägg i 5 - 7 bollar i taget. 
Fritera tills du får en fin gyllenbrun yta, på båda sidorna. 
 
 
Lägg munkarna på hushållspapper och pudra med florsocker när den har
Svalnat. 
Servera och njut ! 
 
Låt oljan svalna, sila av den om det behövs och återanvänd den. 
 
Smaklig spis :) 
 
Jag finns även på :
 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök.