Ljuvlig saffranscheesecake som inte tillagas i ugn. 

Jag har dekorerat min cheesecake med enbart vit choklad, men du kan lika gärna använda mörk choklad, valfria bär, pepparkakor/pepparkakskross eller bara servera den som den är. 
Super god ! 

 
Mycket uppskattad och enkel att göra. 

Perfekt att förbereda dagen innan om man har ont om tid. 
Tänk bara på att ta ut den i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering. 

 

Så här gjorde jag min saffranscheesecake.

Botten:
300 g pepparkakor
100g smör

Fyllning:
200 g färskost
3 ägg gulor
3 ägg vitor
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde ( vispa grädden)
0,5 g -1 g saffran - (1-2 små kuvert a 0,5 g)
Rivet skal från 1 apelsin - kan uteslutas.

Gör så här :
ugnen på 175 grader. 
Mixa pepparkakorna i matberedare eller finkrossa dem i en plastpåse. 
Smält smöret och blanda ihop till en smuldeg. 
Tryck ut smuldegen jämt i en form med avtagbar kant.  ( 22 -24 cm)

Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
Låt sedan svalna helt. 

Du kan även göra botten utan att grädda den. Skillnaden är att den blir lite frasigare när den är gräddad och håller ihop bättre. 

Vispa grädden så att den är fast.
Vispa äggvitorna i en separat bunke. Skummet ska vara fast.
Ta fram en ny bunke, lägg i äggulor, vaniljsocker, florsocker, saffran, philadelphia och finrivet apelsinskal. (apelsinskal om önskas)
Rör ihop tills allt är väl blandat.

Vänd ner grädden i saffransmeten, rör ihop med stora tag.
Lägg i äggvitorna och rör försiktigt ner till en jämn och slät smet.
Häll smeten på den avsvalnade pepparkaksbotten. 
Bred ut smeten så att den är jämnt fördelad i formen.
Ställ in i frysen ca 4 timmar. 

Ta ut ca 20 minuter innan servering och garnera med lite choklad, bär, pepparkakor eller helt enkelt efter vad som faller dig i smaken.

Smaklig spis :)
 
 

Ni hittar mig även på:

Fb - Snilleskök
Instagram @lillameee