Det var ett bra tag sedan jag gjorde tvåfärgade gifflar och tyckte det var dags igen.
Denna gången har jag gått efter eget huvud, fyllt dem med hasselnötskräm/nutella och använt mig av min erfarenhet.

 

Så här gör jag:

Tvåfärgade gifflar.
Ca 24 st.

Deg 1
500g vetemjöl
1 jäst - 50g 
3 dl ljummen mjölk
I dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg.

Deg 2

500g vetemjöl
1 jäst - 50g 
3 dl ljummen mjölk
I dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg.
4-5 msk kakao

Häll ca 450 g vetemjöl i en bunke, häll i salt och rör runt.
Därefter häller du i oljan och ägget.
Smula ner jästen över det andra, strö över socker och tillsist häller du i den ljumna mjölken och börja arbeta upp en deg.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, dock lite i tagen.
Knåda degen tills den är mjuk och släpper bunken.
Täck med en bakduk och låt jäsa ca 45 min eller till dubbel storlek.

Deg 2 görs direkt efter första.
Blanda kakao med mjölet.
Gör sedan likadant med denna som första.


Sätt ugnen på 200 grader.


Lägg degen på ett mjölat underlag, knåda igenom lite, och dela i fyra bitar. 2 ljusa och två bruna.

Ta en ljus deg bit och kavla ut en tunn cirkel.
Gör likadant med en mörk degbit och försök att få den lika stor.

Lägg den mörka cirkeln över den ljusa.
Kavla ut degen ytterligare nu när den är dubbelt så tjock.
Skär bort kanter ( om den blir lite ojämn) så att degen är rund och fin.

Skär degen i fyra delar och
fjärdedelarna i ytterligare 3 delar.

Skär två-tre små snitt i spetsen på triangeln, om du vill ha ett roligare mönster på dina gifflar annars är det inte nödvändigt.

 

Lägg en klick Nutella/hasselnötskräm i mitten på bredsidan vik över nutella klicken, och vik in sidorna och rulla ner.

Vill du ha mörk yta, vänd bara på triangeln du har skurit ut. Så att den den bruna sidan är vänd neråt.

Vill du inte fylla dem så är det bara till att rulla från bredsidan och ner.

Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt vila ca 15 minuter.

 

Grädda mitt i ugnen, tills gifflarna fått fin färg på ytan. Ca 16-20 minuter.

Undertiden:
Vispa upp ett ägg + 1 msk vatten.
Pensla gifflarna så fort dem kommer ut.

Eller :

Häll en 1/2 dl sirap i en skål + 1 msk vatten. ( blanda) och pensla gifflarna.

Jag penslade mina med sirap.

Färgskillnaden blir tydligare om man penslar direkt efter och gifflarna blir finare tycker jag, då jag har provat båda varianterna.

 

Ni hittar mig även på:
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök.

Smaklig spis :)