Pannkakor/plättar

Idag har mina (stora) lill kille här hemma (7 år, går i noll klass)   haft kompis med sig från skolan, det är alltid lika kul att se att dem trivs bra med varandra i klassen och vill träffas även efter skoltid. 
Givetvis så lyxade vi till denna gråa onsdagen med lite gott. 
Vem tycker inte om korv med bröd och pannkakor med goda tillbehör  !? 

Men det viktigaste av allt är  att jag i slutändan hade fyra nöjda pojkar som har lekt fint och ätit bra. 


Jag brukar alltid göra mina pannkakor/plättar på känn. Men om jag ska utgå från några mått  så är detta det närmsta jag kan komma. 
Det blir många pannkakor av denna sats men vi är ju också några stycken. 

Plättorna gräddade jag i plättjärn.
Tänk på att inte vända dem för tidigt, utan låt smeten stanna på ovansidan och vänd där efter och du slipper en massa kladd. 

Jag serverade med det som fanns hemma,  och i bakskåpet brukar det finnas lite smått och gott som nutella och  dulche de leche ( kola) som också fick ta plats på bordet tillsammans med grädde och sylt. 

Så här brukar jag göra (ca)
8 dl mjölk 
3 1/2 - 4 dl mjöl
4 ägg  
1 msk vaniljsocker
2 msk rapsolja/smältsmör 
1/2 dl socker 

(Ibland lägger jag även i skal från en citron/apelsin och pressar då även i lite saft från citronen/apelsinen) 

 
Ta fram en bunke, lägg i äggen, vispa lite och häll i ca hälften av mjölken.
Häll i vetemjöl och vispa ut mjölet.
Tillsätt sedan resten av mjölken, socker, vaniljsocker och rapsolja/smält smör. 
Vispa smeten slät och låt den sedan vila en stund. 

Hätta upp en stekpanna/plättjärn.
Jag brukar hätta upp pannan på hög värme med dem första pannkakorna  och när jag sedan gräddar några sänker jag till medel. 
Ringla i lite rapsolja eller smält smör och grädda pannkakan tills den har fått en gyllenbrun yta på båda sidorna.



Smaklig spis :) 



Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: