Kyckling paprikash - pileci paprikas

Kyckling paprikash  är en populär rätt i Ungern och  görs över hela Balkan. 

Den brukar göras med nöt, fläsk, kyckling eller helt vegetarisk och alla gör den på olika sätt beroende vilken del man kommer i från och traditioner som man har fått hemifrån. 

Jag gör min på ett enkelt sätt och ungefär som mina föräldrar brukade göra. 
Denna gången är min paprikash gjord med kyckling. 
Men det är även gott med grytbitar av nöt eller fläsk. 


Så här brukar jag göra min kyckling paprikash.

Recept: 
Ca 

600-700 g kycklingfilé
Ca 1 kg  potatis ( jag använde lite mindre än 1 kg) 
1 röd paprika
1 gul paprika ( kan uteslutas) 
2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt - efter tycke
Peppar - efter tycke
Persilja - färsk/fryst 
Vegeta ( allkrydda/grönsakskrydda från balkan) 
Ca 2 msk  Paprikapulver ( mald)  
1/2 dl Rapsolja
2 msk tomatpure. 
2 msk vegeta. 

Börja med dem måtten av kryddor, smaka av mot slutet och krydda till efter tycke) 

Skala och skiva potatisen i bitar. ( jag skivade en potatis i fyra bitar. 
Dela kycklingfilen över mitten så att den blir tunnare. 
Skiva kycklingfilen i kuber. 
Finhacka löken och vitlöken. 
Skiva paprika och morötterna. 

Häll rikligt med rapsolja i en kastrull. 
Lägg i löken och låt fräsa upp ordentligt. 
När löken har fräst och börjar mjukna  lägger du i kycklingköttet och låter det fräsa tills det har tagit vit färg överallt. 

Lägg sedan i paprikan, vitlöken och 1 msk mald paprikapulver. 
Låt fräsa ytterligare liten stund. 


Lägg i morötterna, tomatpurén och rör runt. 
Tillsätt  vatten så att det täcker, ca 1 liter. Sänk värmen  och sätt på lock. 
Låt det puttra ca 30 minuter. 


Tillsätt potatisen, salt, peppar, vegeta. 
Rör runt, tillsätt ytterligare vatten så det täcker potatisen. 

Sätt på lock och låt puttra ytterligare ca 20 minuter. 


Ta fram ett litet glas med ca 1 dl vatten. 
Häll i 2 msk mjöl och 1 tsk paprika pulver. Rör ut mjölet så att det blir klumpfritt och häll ner redningen i grytan och rör runt. 
Tillsätt hackad persilja och låt puttra utterligare 10 minuter. 


Vill du ha såsen i grytan lite tjockare, gör en liten tredning till med bara mjöl och vatten och häll ner, eller strö i lite mörk maizena redning och låt det puttra lite till. 
Smaka av och tillsätt mer kryddor efter behov. 



Smaklig spis. :) 






1 rememberthiis.blogg.se skriven

gott :D

Svar: Tack sötis :)
Snille

2 Alma skriven

Detta har jag inte ätit på evigheter. Min moster från Belgrad brukade göra den så j...a gott. Nu finns hon inte mer. Ingen av systrarna kunde slå henne inte ens min mor. Ska försöka göra den själv. Hoppas moster tittar på. :)

Svar: Det är underbart med sådana speciella matminnen Alma <3 härligt ! Moster kommer titta stolt på dig. Klart du ska prova göra själv. Tänk på att smaka av under tillagningen så att du får precis den smaken du vill ha.. Det fixar du galant :) 😊👍
Snille

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: