Tårta med smak av mjölkchoklad, dumle och jordgubbar ! Så gott!
Ska det vara choklad tårta till någon som älskar choklad så ska det vara CHOKLAD i massor tycker jag och det blev det.
Valde dock att bryta av sötman med lite jordgubbar, vilket passar ihop som handen i handsken till dummefluffen.
Om ni inte har provat att göra fyllning av dumle smak eller mjölkchoklad så prova. Jätte gott ! Speciellt dumlefluffen!!! Mummaaaa ! Så god !
Går jätte bra att även spackla hela tårtan med fluffen.
Fluffen kommer jag även att lägga in i kategorin " tårtfyllningar" så att dem finns tillgängliga.
Sä här gjorde jag:
Recept : Chokladbotten
Dumlefluff
Glasskräm med hackade jordgubbar
Marabou mjölkchokladfluff
Ganache
Valfria choklad bitar på toppen.
250g jordgubbar.
Botten på " tre lika delar"
Första gången jag kom i kontakt med detta recept var på en stor baksida på fb.
Har i efterhand förstått att receptet kommer från fantastiskt duktiga : sockerrus.se
Så här gör jag:
Jag tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 8 mindre ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen ) och
I de tredje glaset mätte jag upp lika delar mjöl, potatismjöl, kakao, plus 2 tsk bakpulver.
Använder du stor form 24 cm sätt då i 8 stora ägg och 3 tsk bakpulver.
Rör om ordentligt i mjöl glaset så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandade sen.
Alltså 1/3 mjöl, 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao och 2 tsk bakpulver.
Det är bara till att försöka mäta upp med ögonmått, så gör jag.
Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och puröst.
Häll smeten i en smord form och klä gärna insidan av formen med bakplåtspapper. Det gör du lättast genom att smörja insidan med smör,klipp ett bakplåtspapper över mitten och fäst pappret mot den smorda insidan, runt hela.
Botten blir ganska hög och då finns det ingen risk att den svämmar över utan fortsätter att växa fint i höjden.
Grädda i nedre ugnen, 175 grader (förvärmd ugn ) ca 40-45 min.
Känn gärna med en sticka om du är osäker stickan ska vara torr.
Låt sedan svalna helt innan du delar botten.
Dumlefluff:
Dumlefluff får du till på ett enkelt sätt med dumlekolor och grädde.
Det finns dock två viktiga saker att tänka på när du gör din fluff.
Det ena är att grädden som värms får INTE börja koka.
Det andra är att chokladgrädden måste vara väl genom kyld.
Tumregel brukar vara - minst 6 timmar i kylskåpet innan det används och vispas upp.
Går alldeles utmärkt att förbereda dagen innan och låta dumlefluffen vila i kylskåpet över natten.
Jag föredrar "över natten"
Det du behöver till är:
Recept:
180 g dumlekolor
3 dl grädde.
Skiva kolorna i mindre bitar
Värm grädden så att den blir riktigt varm men inte börjar koka.
Dra bort från plattan och tillsätt dumlebitarna.
Rör runt tills allt är väl blandat.
Låt svalna en liten stund och ställ sedan in i kylen minst 6 timmar.
Vispa sedan upp fluffet till önskad fluffig konsistens.
Glasskräm:
Glasskräm får du genom att blanda vispgrädde och vaniljkräm lika delar.
Recept
Räcker till 1 lager (stor tårtbotten 24 cm.)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
Vispa grädden.
Vispa marsanpulver med mjölk.
Rör ner den vispade grädden i vaniljkrämen och blanda väl.
Nu har du en god glasskräm redo att användas.
Tillsätt sedan hackade jordgubbar och blanda väl.
Mjölkchokladfluff :
Det du behöver är:
Recept:
180 g marabou mjölkchoklad
3 dl grädde
(Jag gjorde dubbel sats mjölkchokladfluff i 2 kastruller, alltså en sats av ovanstående recept i en kastrull och en till i en annan, då jag skulle spackla hela tårtan med fluffen, använde dock inte allt)
Dela chokladen i mindre bitar.
Ta fram eän kastrull och värm grädden så att den blir riktigt varm men INTE börjar koka.
Ta av från plattan och lägg i chokladen.
Blanda allt väl tills chokladen har löst upp sig.
Låt svalna lite och ställ in i kylskåpet minst 6 timmar.
Går jätte bra att förbereda dagen innan och låta fluffen vila i kylskåpet över natten innan man vispar upp den.
Vispa upp till önskad fluffig konsistens.
Montering:
Bred ett lager dumle fluff på nedersta botten.
Bred glasskräm med hackade jordgubbar på andra botten.
Lägg på översta bottenplattan och spackla hela tårtan med ett lager mjölkchokladfluff. ( inte för tjockt)
Ställ in i kylen en liten stund, ca 15 minuter.
Denna gången ville jag ha min ganache
tjockare och mer kompakt.
2 dl grädde
250 g mörk bakchoklad.
Bryt chokladen i mindre bitar.
Ta fram en kastrull och värm grädden så att den blir riktigt varm men den får inte börja koka.
Ta av från plattan och lägg ner chokladen.
Blanda tills chokladen är upplöst i grädden och ganachen blir blank och len.
Låt ganachen svalna så pass att det går att hälla över tårtan.
Det går bra att hälla när den är ljummen.
Häll ganachen i mitten över tårtan och bred sedan ut den, putta ut den mite över kanterna på vissa ställen så får du den rinniga effekten.
Ställ sedan in tårtan en stund i kylen så att ganachen stelnar till sig lite.
Dekorera med valfri favorit choklad.
Smaklig spis :)