Gibanica- guzvara

Fetaost paj är väldigt vanlig över hela Balkan. 
Görs på olika sätt beroende på vilken del man kommer i från. 
De två primära produkterna är fetaost och filodeg. 
Jag har gjort en variant som är vanlig i Serbien, Gibanica -Guzvara. 



Namnet på just denna varianten härstammar från ordet "skrynkligt" vilket man gör med filodegen. Man skrynklar den. 

Jätte lätt att göra då man använder färdiga filodegs ark och väldigt god. 

Recept med steg för steg bilder kommer här. 

Du behöver :
2 filodegs paket - ca 500 g 

Fyllning 
Ca 500 g fetaost eller vitost som säljs i plåtburk. 
2 dl yoghurt ( Grekisk/turkisk eller vanlig naturell ) 
2 dl kolsyrat vatten
4 ägg 
1 dl rapsolja. 
Salt efter tycke. ( tänk på att även osten är salt) 

Till pensling: 
Ca 2-3 dl creme fraiche eller 1 uppvispat ägg. 
(Jag föredrar creme fraiche ) 

Gör så här :
Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa äggen lätt i en bunke.
Smula ner fetaosten och tillsätt resterande ingredienser och blanda allt väl. 



Ta fram en ugnsform ( min var 32x22 ) går bra med en rund också.
Lägg 2 filodegs ark i botten på formen. 


Ta sedan ett filodegs ark och skrynkla ihopa det lätt i handen.


Doppa hela det skynkliga arket i bunken med fyllningen, skaka av lite och 
lägg det doppade  arket i ugnsformen.


Ta fram ett nytt ark, gör likadant som med första och placera det bredvid. 

Fortsätt att skrynkla, doppa, fylla formen med ark för ark tills formen är är fylld. 
Obs ! Lämna 2 hela ark till ytan. 

Skulle du ha över lite fyllning när du har fyllt ugnsformen, ringla bara över den över det andra. 
Ta fram dina två hela ark och lägg dem över hela ytan.


Pensla creme fraiche eller ägg över hela ytan.


Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter eller tills du har fått en fin gyllen brun yta på pajen.


Ta ut och låt svalna lite innan du skär upp och serverar. 


Smaklig spis.