Biscotti med mandel - Cantuccini

Här om dagen var jag ute på gården med kidsen och drack förmiddags kaffe i solen med min söta granne.
Till kaffet hade hon tagit med sig biscotti som hon hade köpt, då fick jag också veta att hon älskar biscotti med nötter.
Jag lovade henne att jag skulle göra en omgång hembakade när jag får lite tid över.

Sagt och gjort.
Det blev mandel biscotti med smak av kardemumma.

Kardemumma tillsatte jag just för att det skulle bli än mer personligt då jag vet sedan tidigare att hon även tycker om kardemumma smak.

Min granne är en fantastisk kvinna/vän med ett enormt hjärta men även en medmänniska som har stor empati för allt och alla runt om kring sig.
Kan jag på något litet sätt glädja henne eller någon annan så mer än gärna.

En liten personlig gest kan värma mer än mycket annat.


Jag använde rätt mycket mandel i mina, men givetvis kan man minska mängden mandlar till 100 - 150 g om man föredrar lite mindre tuggmotstånd.
Men nötter/mandlar är så gott så jag öser gärna ner mycket !

Så här gjorde jag :

Mandel biscotti med smak av kardemumma.

100 g rumstempererat smör
200 g grovhackad mandel
4 1/2 - 5 dl vetemjöl ( börja med 4 1/2)
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
1 tsk malen kardemumma. ( kan uteslutas)
2 stora ägg.
1 krm salt.
1 tsk bakpulver.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl, bakpulver i en skål.
Tillsätt dem övriga torra ingredienserna i mjöl skålen samt den grov hackade mandeln.

Vispa smör och socker så att det blir krämigt och poröst, tillsätt ett ägg i taget.
Tillsätt dem torra ingredienserna och
Rör i hop allt till en deg.

Dela degen i två bitar.
Rulla ut degbitarna på lätt mjölat underlag till två längder.

Lägg längderna på plåten och platta till dem, så att degen är ca " ett finger " tjock.

Grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut plåten och låt svalna något,sänk värmen till 100 grader och skär längderna lite på snedden i ca 2 cm breda bitar.

Vänd på bitarna så att du har snittytan uppåt i plåten.
Lägg tillbaka plåten i mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 30 minuter.

Stäng av spisen, öppna ugnsluckan på glänt och låt biscottin vara kvar tills ugnen har svalnat helt.

Förvara dina biscotti torrt i glasburk eller metallburk.

Spröda och super goda till kaffet !

Smaklig spis :)

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: