Kycklingschnitzel med krämig potatisgratäng.

Schnitzel består av en mörad kött bit som oftast paneras och sedan steks eller friteras i olja. 
Idag blev det kycklingschnitzel här hemma men schnitzel brukar även göras med skinka eller kalvkött. 

Jag serverade med krämig potatisgratäng och lite krispig sallad. 


Min Schnitzel toppade jag  med riven ost och smulad ädelost som därefter åkte in i micron tills att osten hade smält. 
Eeeh ! En del ost ! 😁 😉
Serverade direkt efter.  


Så här gjorde jag: 

Recept  ca 4 pers 

4 kycklingfiléer 
Ca 1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg 
2 dl ströbröd. 
Salt 
Peppar 

Skär kycklingfilén tvärs igenom  så att den blir hälften så tjock. ( mina filéer var rätt tjocka, om filén inte är så tjock behövs det inte. 
Lägg en bit plastfolie eller bakplåtspapper över kycklingfilén  och banka ut den med hjälp av en köttbank eller mindre kastrull. så att den blir ca 1/2 cm tjock. 

Ta fram 3 stycken tallrikar. 
Vispa ägg i den ena, lägg  vetemjöl i den andra och ströbröd i den sista. 
Nu kan du antingen salta och peppra kycklingen eller blanda i salt och peppar i mjölet. 
Gör det som passar dig bäst. 

Hätta upp en stekpanna med rapsolja/smör.
Vänd kycklingbiten i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. 
Stek på svagare värme tills ytan har blivit gyllenbrun, vänd och stek nästa sida. 

Potatisgratäng
Recept

Sätt ugnen på 225  grader. 

Ca 12- 15 skalade och skivade potatisar. (Mina potatisar var mindre i storlek) 
5 dl grädde 
2  grönsaksbuljong tärningar.
2 dl mjölk 3 %
Salt 
Peppar 
Allkrydda/aromat
Vitlökspulver. 

Ta fram en ugnsform.
Ringla i lite flytande raps/smör 
Lägg ca hälften av potatisen i formen salta, peppra, krydda och  smula en av buljongtärningarna och strö den över potatisen.
Ringla över ca hälften av grädden. 
Lägg nästa halva med potatis skivor över.
Smula och strö över den andra buljongtärningen. 
Strö lite aromat/allkrydda och vitlökspulver.
Blanda mjölken  resterande grädden och ringla över hela ytan. 
Täck formen med folie och grädda i mitten  av ugnen ca 25-30 minuter. 
Ta ut formen ur ugnen. 
Lägg riven ost över och blanda försiktigt runt i formen. 
Lägg ytterligare ett lager av riven ost. 
Grädda nu utan folie tills osten tar fin färg på ytan. 
Känn gärna med en gaffel om potatisen kännas klar. 



Servera med en krispig sallad. 




Smaklig spis. 


Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: