Jag fick långväga snabb besök av min dotter och ville överraska henne med något gott efter middagen. 

Ja, det är ju precis så som man fick höra av dem äldre när barnen var små. 
För hur stora ens barn än blir så är dem fortfarande mammas/mina små sockerbitar. 

I bakskåpet och kylen fanns det lite smått och gott att välja på och det föll sig på en cheesecake med salta och söta smaker. 

Jag använde mig av en pretzel botten och en egen komponerad smet med bland annat jordnötssmör och marshmallowfluff. Ganache fick pryda toppen tillsammans med lite jordnötter och mini marshmallows. 


Alla tyckte den var väldigt god även om vi hade lite bråttom att ta ut den efter chokladen hade åkt på. 😁
Min stackars ganache fick knappt stelna förrän alla hojtade att nu får det vara klart.!  😉


På bloggen hittar du även recept på hemmagjord marshmallowfluff om du inte hittar fluff i affären eller helt enkelt inte orkar gå och handla. 

Marshmallowfluff ser ut så här 👇
Står oftast vid bak produkterna.




Du kan även byta ut pretzel mot vanliga digestive kex om du föredrar det. 

Så här gjorde jag : 

No bake Cheesecake med pretzel botten, jordnöt och choklad smak. 

Recept: 

Till botten 

200 g pretzel kringlor eller salta pinnar. 
80 g smält smör

Fyllning :

3 dl  lätt vispad grädde
300 g Philadelphia ost (rumstempererad) 
2 dl jordnötssmör ( rumstempererad) 
2 dl marshmallowfluff ( rumstempererad) 
1 1/2 - 2 dl florsocker ( jag använde 1 1/2 dl men vill du ha den sötare använd 2 dl) 
1 msk vaniljsocker

Ganache 
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad. 

Gör så här.
Sätt ugnen på 175 grader. 

Mixa pretzel i en matberedare till fina smulor.
Smält smöret och häll ner det i matberedaren. Mixa igen till en grynig massa. 
( har du ingen matberedare går det bra att lägga  pretzel i en påse och kavla med kavel över påsen tills det blir små smuligt, blanda ihop massan i en bunke, med det smälta smöret.) 

Ta fram en rund bakform  med avtagbara kanter. ( mellan 20 - 24 cm. Jag använde 24 cm ) 
Tryck ut massan i formen och upp över kanterna lite. 


Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta sedan ut och låt svalna helt. 

Du kan även ställa  in formen i frysen ca 30 minuter och välja att inte grädda den. Men jag tycker att bottnen håller ihop bättre och smular mindre om den gräddas. 

Vispa grädden så att den blir lättvispad och fluffig. 

Ta fram en bunke eller använd bakmaskinen. 
Lägg i Philadelphia osten och jordnötssmöret och vispa ihop. 

Tillsätt marshmallow fluff, florsocker och vaniljsocker och vispa ihop till en jämn smet. 


Tillsätt  grädden och rör ihop så att allt är väl blandat. 


Häll ner smeten över den avsvalnade pretzel botten. 


Ställ in i frysen och låt den  stelna helt. 
Ca 2 timmar eller känn försiktigt då och då om smeten är fast. 


Bryt chokladen i mindre bitar. 

Ta fram en kastrull och värm grädden så att den blir riktigt varm men den får inte börja koka. 

Ta av kastrullen från plattan. 
Lägg i chokladbitarna och blanda allt väl tills chokladen har smält. 
Låt sedan svalna. 

Ta ut formen ur frysen  och häll över den avsvalnade chokladen. 
Ställ tillbaka i frysen och låt den vila ytterligare två timmar eller över natten. 

Ta ut formen en stund i rumstemperatur innan servering. 



Garnera efter tycke och smak. 


Hugg i ! Det är sååååå gott ! 

Ps. 
På instagram heter jag :
Lillameee 
Där kan ni också ta del av det jag bakar/lagar hemma i mitt kök. 😊


Smaklig spis :)