Kommer ihåg när man va liten och stod i kioskluckan och pekade på en risboll och väntade snällt på att farbrorn i luckan skulle lägger ner den i godispåsen. Det var tider det ! Men härliga sådana.
Nu står man och bakar sina egna hemma gjorda klassiker.
Så goda och enkla att göra.
Jag har förstått i efterhand att risbollar (eller som vi säger nere i Malmö, risbulle)
är ett Skånskt fenomen.
Det är alltså en havrebollar som görs med puffat ris.
Om ni inte har provat så gör det. Super gott.
Recept kommer här:
Risbollar
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggvita
2 dl havregryn
Ca 4 dl puffat ris
Gör så här :
Mixa havregryn och puffat ris en liten stund i matberedare. Inget måste, men jag tycker dem blir bättre om man mixar grynen och rispuffarna.
Blanda/vispa socker och rumstempererat smör, tillsätt vaniljsocker, havregryn och puffat ris.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och rör ner den i smeten.
Mixa havregryn och puffat ris en liten stund i matberedare. Inget måste, men jag tycker dem blir bättre om man mixar grynen och rispuffarna.
Blanda/vispa socker och rumstempererat smör, tillsätt vaniljsocker, havregryn och puffat ris.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och rör ner den i smeten.
Blanda allt väl och forma runda bollar.
Rulla bollarna i puffat ris, eller snarare tryck på puffat ris.
Smaklig spis :)
Hur många blir det