Djuvec - En mustig kött gryta

Djuvec är en gryta som serveras främst på Balkan och i Turkiet. 
Den görs både helt vegetarisk och med kött.  


En riktigt mustig gryta med underbara smaker som gifter sig med varandra. 

Vissa gör den med, kyckling, andra med ox eller lamm kött. 
Djuvec serveras även vegetariskt. ( köttet har tillkommit på senare tid tror jag) 
Vill du göra den helt vegtarisk tillsätt då ärtor, bönor eller andra grönsaker/rotfrukter du tycker om. 

Det finns  många varianter  av denna härliga gryta. 
Jag valde att jobba med högrev i min. 

Underbar att servera en grå och kall höstdag. 
Servera gärna grytan med en lätt syrlig sallad och ett gott bröd. 

Recept på min variant av djuvec grytan: 
Djuvec 

1 bit högrev ca 900g  tärnat i mindre bitar.
4 lökar
3 vitlöks klyfter
4 morötter 
2 stora röda paprikor
1 grön paprika 
1 burk passerade tomater 
Ca 2,5 dl ris ( gärna grötris men det går bra med långkornit ris också)
5 stora potatisar eller 10 små 
Vegeta (all krydda från Balkan) 
Paprika pulver
Salt 
Peppar
Persilja 
Gröna ärtor ( om man vill) 

Ta fram en stor kastrull.
Skiva köttet i tärningar. 
Skiva lök, paprika, morot, potatis. 
Hätta upp olja i kastrullen.
Bryn löken, tillsätt vitlök och fräs en stund.
Tillsätt köttet och bryn köttet tills det börjar ta färg.Tillsätt sedan paprikan och bryn ytterligare en stund.
Häll upp vatten så det täcker, tillsätt salt, peppar, vegeta och paprika pulver.
Rör runt, sänk värmen,sätt på lock och låt det puttra i grytan ca 30 minuter. 

Rör om då och då och tillsätt lite vatten emellan åt.
När köttet börjar bli mört, tillsätter du passerad tomat, potatis, ärtor( om önskas) och morötter. 
Sätt på lock och låt puttra ytterligare en stund.
Tillsätt sedan ca 2-2,5 dl ris och låt det fortsätta puttra ytterligare ca 10 minuter. Strö lite persilja också. 
Undertiden :
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta fram en stor ugnsform.
Häll sedan grytan ugnsformen.
Ringla lite olja över grytan. 
Sänk värmen till 200 och grädda tills du har fått en fin yta på grytan. 


Servera med en lätt syrlig sallad och ett gott bröd. 
Smaklig spis. :) 



1 Anonym skriven

Hur portioner är det beräknat till? :)

Svar: Ca 6 portioner.
Brukar utgå från min egen familj 😊
Snille

2 Anonym skriven

Tack :)

Svar: Varsågod jätte gott :) 👌
Snille

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: