Djuvec är en gryta som serveras främst på Balkan och i Turkiet. 
Den görs både helt vegetarisk och med kött.  


En riktigt mustig gryta med underbara smaker som gifter sig med varandra. 

Vissa gör den med, kyckling, andra med nöt eller lamm kött. 
Djuvec serveras även vegetariskt, köttet har tillkommit på senare tid.
Vill du göra den helt vegtarisk tillsätt då ärtor, bönor eller andra grönsaker/rotfrukter du tycker om. 

Det finns  många varianter  av denna härliga gryta. 
Jag valde att jobba med högrev i min. 

Underbar att servera en grå och kall höstdag men även året om gryta. 
Servera gärna med en lätt syrlig sallad och ett gott bröd. 

Recept på min variant av djuvec hittar ni här:
Djuvec 

1 bit högrev ca 900g  tärnat i mindre bitar.
4 lökar
3 vitlöks klyfter
4 morötter 
2 stora röda paprikor
1 grön/gul paprika 
1 burk passerade tomater 
2 1/2  dl ris - grötris/långkornigt ris 
5 potatisar 
2 msk vegeta (all krydda från Balkan) 
2 tsk Paprika pulver
1 tsk Salt 
Peppar - efter tycke 
Persilja - färsk eller fryst 
Gröna ärtor ( om man vill) 

Gör så här : 
Ta fram en stor kastrull.
Skiva köttet i tärningar. 
Skiva lök, paprika, morot, potatis. 
Hätta upp olja i kastrullen.
Bryn köttet tills det börjar ta färg. Lägg sedan köttet åt sidan  
Bryn löken, tillsätt vitlök och fräs en stund tills löken mjuknar och tar lite färg. 
Lägg i köttet igen och bryn ytterligare en stund. Tillsätt paprikan och bryn tills paprikan börjar mjukna.
Häll upp vatten så det täcker, tillsätt salt, peppar, vegeta och paprika pulver.
Rör runt, sänk värmen,sätt på lock och låt det puttra i grytan ca 45 minuter. 
Rör om då och då och tillsätt lite vatten emellan åt.
När köttet börjar bli mört, tillsätter du passerad tomat, potatis, morötter och ärtor. 
Sätt på lock och låt puttra ytterligare ca 30 minuter. 
Tillsätt sedan ca 2 - 3 dl ris och låt det fortsätta puttra ytterligare ca 10 minuter. Strö lite persilja också. 
Undertiden :
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta fram en stor ugnsform.
Häll sedan grytan ugnsformen, tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs. 
Ringla lite rapsolja över grytan. 
Sänk värmen till 200 och grädda tills du har fått en fin yta på grytan.


Servera med en lätt syrlig sallad och ett gott bröd. 
Smaklig spis. :)