Choklad lava cookies - helt mjöl fria.

Mörka choklad cookies som har en spröd utsida och riktigt kletig insida.
Och helt mjöl fria. 


Jag var tvungen att prova dem. 

Jag tycker om att baka Amerikanska kakor men jag hatar deras mått. 
Omvandla hit, omvandla dit, 
Devide use hit devid use dit och jag får bara lust att skita i det. 

Men jag tog mig igenom detta projektet just för att prova helt mjölfria choklad kakor. 
Dem blev faktiskt jätte goda.
Dock tyckte jag att dem blev lite plattare än vad jag själv ville ha dem.
Därför är det viktikgt att göra runda små höga bollar. Inte stora för dem flyter ut en del. 
Och lämna gott om utrymme mellan varje boll i plåten. 
Ytterligare en viktig sak är att inte överbaka dem. 
Ta ut dem efter utsatt tid och inget annat, annars får du inte det där kladdigt goda inkrom. 


Recept på mjölfria choklad lava cookies kommer här

175g smält choklad +90g choklad  knappar eller hackad chocklad.
Ca 1 paket florsocker.
3 stora ägg ( vitor) 
60g kakao 
1 tsk maizena
1 nypa salt. 

Sätt ugnen på 200 grader
Förbered 2 ugnsplåtar  med bakplåtspapper.
Smält 175 g mörk choklad i micron och låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt 160g  florsocker (lite i taget) medan du vispar. 
Fortsätt vispa tills allt florsocker är ner vispat och du har fått en fast maräng som bildar toppar.

Ta fram en skål och blanda ihop ca 180 gram florsocker, kakao, maizena och salt väl. 

Rör sedan ner de torra ingredienserna i marängen
Blanda sedan ner den smälta chokladen och tillsist rör du ner choklad knappar. Blanda allt väl.
Nu ska degen vara hård  och formbar.
Skulle du tycka att degen känns lös, tillsätt lite till florsocker och blanda. 

Häll ca 100 gram florsocker i en skål.

Ta en stor tsk deg och rulla till en boll.

Rulla sedan bollen i skålen med florsocker. Lägg bollen sedan på bakplåts papper. 


Tänk på att lämna mellanrum mellan bollarna då dem flyter ut under bakningen i ugnen. 
Gör inte bollarna större en en tsk,  för då flyter dem ut för mycket. 
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. 
Ta ut och låt svalna i plåten en lite stund. Ta sedan av bakplåts pappret från plåten och låt kakorna svalna. 





1 Hanna skriven

Ser så underbart gott ut, måste prövas! Jag undrar dock ifall du har "originalmåtten" eftersom jag råkar ha amerikanska mått men inte en våg så det blir lite svårt att veta t.ex. hur mycket 180g florsocker är. Tack! :D

Svar: 1 1/2 cup chocolate chips divade use, 3 egg whites, 2 1/2 cup powdered suger divade use, 1/2 cup cocoa powder, 1 tbls cornstarch, 1/4 tablespoon salt. Varsågod nu fick jag jobba med dem hemska måtten igen Hanna.. Haha 😉
Snille

2 A-K skriven

Ser supergott ut. Har tyvärr heller ingen våg. 60 g kakao, hur mkt är det i msk/dl? Tack på förhand!

Svar: Ca 1,5 dl kakao tror jag att det motsvarar 😊
Snille

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: