En underbar variant på en julig cheesecake. 
Om ni inte har provat så tycker jag att ni ska prova. 
Jätte god och omtyckt. 


Provade denna inför förra julen och sen gjorde jag den ett par gånger till efter det. 
Blev jätte sugen och inspirerad av 
Tidningen hembakat där jag såg den då. 
Dock har jag gjort lite förändringar receptet. 


Recept 
Botten:
Ca 250/300 g pepparkakor ( jag tycker om när botten är tjock) 
75g  smör


Fyllning:
200 g färskost
3 ägg gulor
3 ägg vitor
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde ( vispa grädden) 
200 g vit choklad ( smält chokladen) 

Rivet skal från 1 apelsin.
50-100g  choklad  vit/ljus 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Mixa pepparkakorna i matberedare eller finkrossa dem i en plastpåse. 
Smält smöret och blanda ihop till en smuldeg. 
Tryck sedan ut smuldegen jämt i en form med avtagbar kant. 
Grädda botten i mitten av ugnen i ca 8 minuter. 
Låt sedan svalna helt. 
Du kan även göra botten utan att grädda den. Skillnaden är att den blir lite frasigare när den är gräddad och håller ihop lite bättre. 

Ta fram en bunke och blanda färskost, gulor,vaniljsocker, florsocker, vispad grädde och den avsvalnade smälta chokladen. 
Vill du förhöja apelsinsmaken lite så kan du strö i lite av apelsinskalet i smeten. ( det gjorde jag) 
Vispa äggvitorna och rör försiktigt ner dem i smeten. 

Häll smeten sedan på den avsvalnade pepparkaksbotten. 

Bred ut smeten så att den är jämt fördelad och riv apelsinskal över på hela  ytan.
Ställ sedan in i frysen ca 4 timmar. 

Ta ut ca 20 minuter innan servering och garnera med lite pepparkakor och lite  riven vit eller ljus choklad. 



Smaklig spis :)