Här blev det lite vanliga lussekatter med. 
Lägger in dem som ett separat inlägg då dem inte är fyllda och bakas ut annorlunda än föregående.


Lussekatter 

1 pkt jäst 50g
200 gram rumstempererat smör
2ägg
2 dl socker. 
5 dl fingervarm mjölk
1 tsk salt
3/4 tsk kardemumma
2 påsar saffran
14+1 dl vetemjöl ( jag använde special.) 

Pensling
1 ägg+1 msk vatten.
Vispa upp ägg+vatten. 

Smula jästen i en bunke. 
Värm mjölken lite och rör i saffranspåsarna i mjölken. 
Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. 
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. 
Börja arbeta upp en deg. 
Klicka till sist i smöret och  fortsätt arbeta upp degen tills den  släpper kanterna. 
Strö på lite vetemjöl mot slutet. 
Täck med bakduk/plast och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. 

Ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda igenom degen. 

Dela degen i fyra bitar och rulla ut längder.

Skär sedan längden i lagom jämnstora bitar.

Ta en bit och rulla ut den


Forma till en lussekatt. 


Lägg lussekatterna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. 
Tryck ner russin i lussekatterna.


Grädda ca 7-8 minuter eller tills lussekatterna har fått en fin gyllen brun färg på ytan. 

Ta ut lussekatterna och pensla dem direkt efter.