Cookie Cups med jordgubb och choklad

I dag har jag haft lite kul och experimenterat i köket, låter inte ovanligt när det gäller mig. 
Tycker om att prova mig fram och göra nya spännande godsaker.  
 
Det blev fyllda Cookie cups. 
 
Goda cookie bägare som jag har fyllt med en liten söt gömma. 
Kan du gissa vad ? 
 

Klart ! Det visste jag att du kunde. 
Vad är det som passar utmärkt med choklad ? 
 
Jordgubbar så klart ! 
 
 
Det blev en uppskattad cookie här hemma. 
Mums ! 
 
Recept kommer här.  
 
Cookie cups :
 
110g smör (rums tempererat) 
1,2 dl socker 
1,2 dl brun farin socker 
3,6 dl mjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Lägg smör, socker och brun farinsocker i en bunke.
Vispa ihop så att det är blandat. 
Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills det är väl blandat. 
 
Lägg mjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke och blanda ihop det väl. 
 
Sikta ner mjölblandningen lite i taget i smör bunken, samtidigt som du vispar på svag effekt. 
När mjölblandningen är nersiktad, rör då ihop degen med händerna.
 
Smörj en muffinsplåt
 
Skeda upp degen med glass skopa, ( eller forma med händerna) så du har 12 lika stora bollar med deg. 
Lägg dem i muffinsplåten och grädda ca 15 minuter. 
 
 
När kakorna är färdig gräddade, tar du ut plåten. 
Ta fram en kryddburk ( den mindre standar burken) och tryck ner kryddburken i mitten på kakan så att den ser ut som en liten skål. 
 

Låt kakorna svalna ca 10 minuter i plåten Innan du stjälper ur dem.
 
Choklad fyllning: 
 
2,5 dl grädde
200 g choklad 
2 msk smör 
 
Värm grädden i en kastrull på spisen.
Den ska vara riktigt varm, men den får inte börja koka. 
 
När grädden är varm, tar du bort den från spisen, tillsätter chokladen som är delad i mindre bitar och blandar väl. 
Tillsätt  smöret och blanda till en fin och slät choklad ganache.
Låt sedan svalna. 
 
Ta fram kakorna fyll varje bägare med en hel jordgubb. 
 
Häll nu ganachen över jordgubbarna så att chokladen precis fyller upp hålet och täcker jordgubben.
Ställ in resterande ganache i kylskåpet så att den tjocknar och får en spritsbar konsistens. Den ska kallna helt och blir betydligt tjockare.
 
( tar sin lilla tid men ack så värt det ) 
 
 

Ställ kakorna en liten stund i kylen så att chokladen stelnar lite.
 
När ganachen som har stått i kylen har tjocknat, 
lägger du över den i en spritspåse, spritsar runt och över jordgubben så att du täcker hålet. 
 

Nu är det fika dags hemma hos oss !
 

Smaklig spis :) 

 
 
 
1 Anonym skriven

Kan jag frysa dom ?

Svar: Bägarna går alldeles utmärkt att frysa 😊

Snille

3 Lina skriven

Angående choklad ganache i slutet? Hur länge ska den vara i frysen? Mitt stelna aldrig sist :/. Finns det på något annat sätt man skulle kunna göra ist för låta den stelna?

Svar: Hej Lina. Jag själv har aldrig haft problem med att få en ganache till att stelna. Det tar ett bra tag innan den kan spritsas. Brukar göra färdigt den, låter den svalna lite, lägger åt sidan det jag vill ha rinnigt resten lägger jag direkt in i kylen.

Jag satte in dem i en liten stund i frysen, bara tills chokladen stelnade, känn på dem, har dem inte stelnat låt dem stå inne i frysen en stund till. Spritsa sedan på den andra ganachen som har stelnat och tjocknat i kylen.

Snille

5 Anonym skriven

Måste man ha brun farin socker ?

Svar: Du kan använda vanligt socker också 😊
Snille

2 Anonym skriven

Fattade inte slutet med chokladen

Svar: När du har fyllt bägaren med jordgubb och choklad ganache låter du ganachen stelna helt innan du lägger in den i spritspåse och spitsar över det du redan fyllt bägaren med.
Hoppas det är detta du menade 😊
Snille

4 Sara skriven

Men åhh så gott detta ser ut. Helt perfekta ser dem ut. :)

Och till det som Lina undrade över, med att ganachen inte stelnade, du kan vispa den om den inte har stelnat. Då ska den stelna till 100 % :)

Svar: Tack Sara, dem är smarriga 😋😊
Snille

6 S skriven

Hej,

Jag förstår inte slutet. Ska jag spara lite choklad då med andra ord?

Svar: Precis, när chokladen är färdig på spisen, ta hälften ca och sätt in i kylen så att den stelnar. Sedan spritsar du på den stelnade ganachen på kakan 😊 obs det tar ett bra tag i kylen innan den blir spritsbar. 😊
Snille

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: