Idag blev det panerad lax med hemlagad romsås. 
Jag brukar aldrig panera laxbitar. 
Men jag hade kommit över några prisvärda laxfileer som låg i frysen och väntade på att bli tillagade. 
Dem såg dessutom inte ut som dem vanliga laxbitarna som säljs i fyrpack. 
Tänkte dessa ska jag panera! 



Romsås är en av favoriterna till lax och fisk för min egen del. 

Fisken panerade jag i en klassisk panering med mjöl, ägg och ströbröd. 

Doppa först fileerna i en tallrik med mjöl, sedan i uppvispade ägg och sist vänder du dem i en tallrik med ströbröd. 
Vill du ha en krispigare yta på laxen så kan du panera den med panko ( Asiatisk ströbröd, finns blad  asiakiska produkter i affärerna ) ger en jätte fin och krispig yta. 
Då byter du bara ut ströbrödet mot panko. 
Jag hade ingen panko hemma annars hade jag använt den. 


Hätta upp smör/rapsolja i en stekpanna.
Bryn fisken tills den har fått en fin gyllenbrun yta. 

Potatisen kokade jag först. 
Skar den i större bitar och stekte den sedan i smör tills den fick en krispig yta. 
Kryddade med salt, grillkrydda och lite vitlökspulver. 

Hemlagad romsås : 
3 dl creme fraiche 
1 liten (mycket) finhackad rödlök. 
1 dl majonäs ( börja med något mindre och smaka dig fram) 
Ca 1 dl hackad dill  ( eller mängd efter tycke) 
Ca 1 dl röd stenbitsrom eller röd kaviar 
(1-2 burkar efter tycke.) 
Lite rivet citron skal 
Citron peppar efter tycke 


Hacka löken väldigt smått och fint.
Rör ner alla ingredienser, blanda väl, smaka av och tillsätt mer smak om du tycker det behövs.
Ställ i kylen en stund innan servering.