När man måste prova alla tokiga idéer och när det blir lyckade sådana, den känslan är bara så bra !! 

Jag och barnen har  bakat färska lussekatter till morgondagens lucia, då vi även brukar ta in och pynta granen, umgås och bara mysa. 

Och istället för russin satte vi i centerchoklad. 
Helt lyckat beslut och så gott det blev! 
Mums ! 



Absolut något ni ska prova om ni är lika 
Små tokiga som jag 😉

Tror inte ni kommer bli besvikna. 

Recept kommer här : 
Lussekatter ca 30-40 st 

1 pkt jäst 50g
200 gram rumstempererat smör
2ägg
2 dl socker. 
5 dl fingervarm mjölk
1 tsk salt
3/4 tsk kardemumma
2 påsar saffran
14+1 dl vetemjöl ( jag använde special.) 

Pensling
1 ägg+1 msk vatten.
Vispa upp ägg+vatten. 

Smula jästen i en bunke. 
Värm mjölken lite och rör i saffranspåsarna i mjölken. 
Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. 
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. 
Börja arbeta upp en deg. 
Klicka till sist i smöret och  fortsätt arbeta upp degen tills den  släpper kanterna. 
Strö på lite vetemjöl mot slutet. 
Täck med bakduk/plast och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. 

Ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda igenom degen. 

Dela degen i fyra bitar och rulla ut längder.
Skär sedan längden i lagom jämnstora bitar.
Ta en bit och rulla ut den
Forma till en lussekatt.


Lägg lussekatterna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Tryck sedan i en center bit i mitten på varje ände. 
Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. 

Grädda ca 7-8 minuter eller tills lussekatterna har fått en fin gyllen brun färg på ytan. 


Ta ut lussekatterna och pensla dem direkt efter. 

Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök 
Instagram @lillameee