Jag och barnen har bakat färska lussekatter till morgondagens lucia, då vi även brukar ta in och pynta granen, umgås och bara mysa.
Och istället för russin satte vi i centerchoklad.
Helt lyckat beslut och så gott det blev!
Mums !
Absolut något ni ska prova om ni är lika
Små tokiga som jag 😉
Tror inte ni kommer bli besvikna.
Recept kommer här :
Lussekatter ca 30-40 st
Forma till en lussekatt.
Grädda ca 7-8 minuter eller tills lussekatterna har fått en fin gyllen brun färg på ytan.
1 pkt jäst 50g
Ta en bit och rulla ut den200 gram rumstempererat smör
2ägg
2 dl socker.
5 dl fingervarm mjölk
1 tsk salt
3/4 tsk kardemumma
2 påsar saffran
14+1 dl vetemjöl ( jag använde special.)
Pensling
1 ägg+1 msk vatten.
Vispa upp ägg+vatten.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken lite och rör i saffranspåsarna i mjölken.
Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl.
Börja arbeta upp en deg.
Klicka till sist i smöret och fortsätt arbeta upp degen tills den släpper kanterna.
Strö på lite vetemjöl mot slutet.
Täck med bakduk/plast och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda igenom degen.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut längder.
Skär sedan längden i lagom jämnstora bitar.Lägg lussekatterna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Tryck sedan i en center bit i mitten på varje ände.
Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Ta ut lussekatterna och pensla dem direkt efter.
Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök
Instagram @lillameee
mumms