Den är bakad i stor långpanna 30x40 och räcker till många.

Så här gör jag :
Saftig äppelkaka i stor långpanna
Recept :
Fyllning :
Ca 8 - 10 äpple ( medelstora)
2 msk kanel
2 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker - (kan bytas ut mot vanligt)
Smet :
150 g smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och spraya med lite formspray/fett (går bra utan fett också)
Skala äpple, ta bort kärnhuset och skiva tunna äppelskivor.
Lägg skivorna i en bunke. Blanda med kanel, vaniljsocker och farinsocker. Rör/skaka runt väl och låt sedan stå och dra medan du gör i ordning smeten.
Smält smöret försiktigt i micro/eller kastrull och låt svalna något.
Ta fram en bunke, vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt poröst.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Tillsätt smöret och blanda.
Tillsätt mjölken och rör ihop en jämn smet.
Häll smeten i långpannan och fördela äppelskivorna jämt i pannan. Saften som är kvar i äppelbunken kan ringlas ner över smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Prova med en sticka i mitten av kakan då våra ugnar gräddar olika. Stickan ska vara torr. Då är kakan klar.
Ta ut och låt kakan svalna .

Skiva kakan i rutor, pudra med florsocker innan servering.
Serverings förslag :
Vaniljsås, vanilvisp, vaniljglass och kolasås. Så gott !
Ni hittar mig även på
FB - Snilleskök
Instagram @lillameee
Sån brukade mamma göra när jag var liten, provade allt från äpplen till päron och någon gång clementiner.