Saftig chokladkaka med en len choklad kräm.
En saftig och god chokladkaka, toppad med en len choklad kräm.
En chokladkaka för alla som älskar choklad.
Baka den i en rund form och gör lite extra kräm så att du en ljuvlig tårta på nolltid.
Du kan använda mörk choklad eller mjölkchoklad till toppingen.
Det handlar mer om smaksak.
Men båda är goda.
kan tillägga att kakan är bakad med det amerikanska måttet - "cup" som jag har omvandlat här i dl.
Ex : 2,4 dl = 2 dl + 8 tsk
Ex : 1,2 dl = 1 dl + 4 tsk
Så här gjorde jag.
Chokladkaka.
Recept:
2,4 dl vetemjöl
2,4 dl socker
1,2 dl kakao pulver
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1-2 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk salt
1 ägg
1,2 dl mjölk 3%
0,6 dl raps olja
1,2 dl varmt kaffe - (kan ersättas med lika mängd hett vatten)
Sätt ugnen på 165 grader.
Klä en bakform ca 20x20 går bra med en rund springform 20 - 22 cm också.
Ta fram en skål och blanda mjöl, kakaopulver, bikarbonat och bakpulver.
Häll över i en bunke och tillsätt socker och salt.
Rör om.
Tillsätt ägg, mjölk, vaniljextrakt, kaffe och vispa med elvisp ( svag effekt ) tills allt är väl blandat.
Smeten är lös när den är färdig blandad och så ska den vara.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 - 35 minuter.
Känn med en sticka om du är osäker.
Stickan ska vara torr när du tar ur den.
Tänk på att inte övergrädda då kan den bli torr.
Låt kakan svalna helt.
Chokladkräm.
Resept:
200 - 250 g mörk/ljus choklad
200 g philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smält chokladen antingen över ett vattenbad eller försiktigt i micron.
Låt chokladen svalna till fingervarm.
Vispa upp Philadelphiaosten tillsammans med den smälta avsvalnade chokladen.
Tillsätt vaniljsocker och vispa lite till.
Bred krämen direkt över den avsvalnade botten.
Skiva upp och servera.
Smaklig spis :)