Ni vet dem här dagarna när man vaknar 
och är på strålande humör ? 
Precis en sådan dag hade jag idag. 

Vaknade i stort sätt med ett leende på läpparna, pigg och allt kändes så bra. 

Solen visade sig redan på morgonen och fortsatte att stråla hela dagen. 
Måste vara vårkänslorna  som sprudlar 😉

Jag kände redan på förmiddagen att jag ville göra något gott i husmansväg som jag/vi inte har ätit på länge. 
Det blev en härligt god sjömansbiff 


Kryddad med extra bra humör 😀
Mums ! Så gott ! 

Jag hann även med en svettig stund på gymmet, där jag chockade kroppen lite extra idag och en god kopp kaffe ute i solen. Ljuvligt ! 

Man får vara glad så länge humöret håller i sig  och utnyttja sådana dagar till fullo. 
Hoppas ni också har haft en lika bra dag. 😊
Nu är det dags att dela med sig av sjömansbiffen. 

Så här gjorde jag: 

500-600 g nötkött -( ex innanlår, nötrulle, rostbiff, fransyska eller högrev.) 
Jag använde färdigskurna sjömansbiffs bitar av rulle.) 
4 gul lök
Ca 1,2 kg potatis 
Ca 1 dl vetemjöl
1 flaska mörk öl ( jag använde porter, 50 cl ) 
3 dl vatten 
1-2 köttbuljong tärning ( jag använde 2) 
1 stor msk tomatpure
Salt 
Svartpeppar
2 lagerblad.
Smör till stekning 
Färsk Persilja 


Skala och skiva löken.
Skala och skiva potatisen.
Skiva köttet i ca 1 cm tjocka skivor.
Banka ut köttet lite. 
Har du inget redskap till det så går det bra att banka ut det med en mindre kastrull. 

Hätta upp en stekpanna och tillsätt löken. 


Bryn löken tills den är mjuk och börjar ta färg. 
Lägg löken åt sidan i en skål. 

Vänd köttet i lite vetemjöl 
Lägg i lite smör i stekpannan och bryn skivorna  i het smör ca 1 min på varje seda. 
Salta och peppra köttet medan det bryns.




Lägg sedan skivorna åt sidan på ett fat. 
Ta bort lite stekrester i stekpannan och låt skyn vara kvar. 
Häll i vattnet i stekskyn, smula ner köttbuljong tärning  och tillsätt tomatpure. 
Blanda väl och ställ stekpannan åt sidan. 


Ta fram en gryta, djupbottnad stekpanna eller en kastrull. 

Lägg potatiskivor i botten.
Varva sedan med lök och därefter 
Köttskivor. 
Salta och peppra mellan varvningen. 


Lägg ett nytt lager med först potatis,sen  lök och kött. 
Tycker du om lök så som jag gör. 
Tillsätt då lite lök över kött skivorna också. 


Avsluta med ett lager potatis. 


Häll nu buljongen över potatisen och häll ner ölen. 

Denna ölen använde jag 👇



Tillsätt även lagerblad. 



Sätt på lock och låt puttra ca 45-60 minuter på medel värme. 
Tills potatisen är mjuk och klar. 





Strö på färsk persilja
Låt grytan stå och lägga sig lite innan 
Servering. 
Servera gärna med pressgurka, eller smörgåsgurka och lite rödbetor. 

Mums ! Och smaklig spis :)