Vi är potatis älskare i vår familj. 
Serverar de gärna och ofta. 
Försöker dock variera potatisen och idag blev det potatisgratäng. 
Denna varianten tycker jag fungerar bra här hemma. 
Då det finns så många olika smaklökar
Och viljor. 



Till det stekte jag upp lite köttbitar som sedan glaserades med honung/vitlök. 



Köttet marinerade jag så här.
Skivade kotletter och la dem i en större bunke.
Ringlade i rapsolja, sweet soya sauce,flytande honung.
Strödde i salt,peppar, grillkrydda och pressade i en vitlöks klyfta. 
Blandade väl och plastade in bunken. 
Sen fick det dra några timmar. 

Köttet stekte jag i stekpannan ett par minuter på varje sida. Tills det börjar ta fin färg på ytan. 

La dem färdigstekta bitarna på ett fat och täckte med folie medan jag stekte nästa omgång. 

Honung/vitlöks glaseringen åkte på på när köttet var på tallriken. 

Finhacka vitlöksklyftor ( mängd efter tycke) 
Lägg dem i en liten  skål. 
Ringla i honung i skålen och blanda väl. 

Låt gärna dra en stund innan servering. 

Lägg på en sked av blandningen på köttet och bred ut det, eller lägg upp en klick på tallriken och servera det bredvid. 
Honung/vitlöks blandningen passar jätte bra till grillat kött eller en god köttbit. Prova gärna. 

Recept. 
Potatisgratäng.

Sätt ugnen på 200 grader. 

Ca 12- 15 skalade och skivade potatisar. (Mina potatisar var mindre i storlek) 
5 dl grädde 
2 kycklingbuljong tärningar eller grönsaksbuljong. ( jag använde kyckling) 
Ca 2 dl mjölk 3 %
Salt 
Peppar 
Allkrydda/aromat

Ta fram en ugnsform.
Ringla i lite flytande raps/smör 
Lägg ca hälften av potatisen i formen salta, peppra,krydda och  smula en av buljongtärningarna och strö den över över potatisen.
Ringla över ca hälften av grädden. 
Lägg nästa halva med potatis skivor över.
Smula och strö över den andra buljongtärningen. 
Strö lite aromat/allkrydda. 
Häll mjölken över och ringla över resterande grädden. 
Täck formen med folie och grädda i nedre dele av ugnen (förvärmd ugn) ca 25-30 minuter. 
Ta ut formen ur ugnen. 
Lägg riven ost över och blanda runt i formen. 
Lägg ytterligare ett lager av riven ost. 
Grädda i nedre delen, nu utan folie tills osten tar fin färg på ytan. 
Känn gärna med en gaffel om potatisen börjar kännas klar. 
Täck annars med folie när osten har tagit fin färg och grädda lite till om det behövs. 

Låt svalna lite innan servering. 



Enkelt och gott !