Då var det dags att göra en tårta till mig själv! Ja nu lyckades jag bli ett år äldre direkt in på det nya året.
Det blev en banan och kola tårta med kolasmörkräm, kolasås och caramel popcorn!
Det nya året har börjat med fullt ös!
Dock trevligt sådant.
Förberedelser inför nya möbler som är på ingående.
Ja, dem "råkar" ju komma samma dag som födelsedagen.
Sortera, slänga, byta rum, möblera om och ut med det gamla och in med friska glädjande möbler och prylar.
Och mitt i detta kaos så ska jag hinna
Ordna lite godsaker.
Kan säga att jag är redan helt slut, och gästerna är på intåg.
Men å andra sidan så är jag glad att året börjar med friska nya tag.
Jag visste att jag ville ha kolasmak, men sen tog det slut.
Chokladmousse tårta gjorde jag till nyår så mousse och choklad var inte alls intressant.
Ville heller inte blanda för mycket smaker denna gången.
Grädde, frukt och bär bitar var också uteslutna då flera i familjen inte äter det ! Grrr...
Banan vet jag går hem, det fick bli banan och glasskräm vet jag också går hem här.
Och det blev ännu en tårta med glasskräm.
Men den fick även kolasås och kolasmörkräm, så jag är nöjd. Kola smak blev det i massor ändå!
Recept på tårtan
Botten gjorde jag på " tre lika delar" metoden.
Du tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 8ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen )
I de tredje glaset mätte jag upp lika delar mjöl och potatismjöl mjöl, plus 3 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker.
Rör om ordentligt så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandad.
Jag använde mig av en rund form, 24 cm i diameter, med avtagbara kanter till denna tårta.
Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och puröst.
Häll i mjölglaset och blanda väl till en fin smet.

Häll smeten i en smord form och klä gärna insidan av formen med bakplåtspapper.
Botten blir ganska hög och då finns det ingen risk att den svämmar över. Grädda i nedre ugnen 175 grader (förvärmd ugn ) ca 45 min.
Låt sedan svalna helt innan du delar den.
Dela botten så du har 3 delar.
Glasskräm gjorde jag så här.
4 dl grädde ( vispad )
4 dl mjölk
6 msk marsanpulver.
Häll mjölken i en bunke.
Tillsätt marsanpulver och vispa tills krämen tjocknar lite.
Ställ in i kylen tills du vispar grädden. Ca 10 minuter.
Blanda sedan ihop den vispade grädden med Vaniljkrämen.
Kolasmörkrämen kommer jag att skriva i ett separat inlägg också, då det är bra att lätt kunna hitta den på bloggen.
Även tårtbotten.
Kola smörkräm. :
500 gram rumsvarmt smör.
1 burk karamelliserad mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
( jag använde ca 1 1/2 sats till tårtan)
Gör så här.
Denna fantastiska konsistensen och glansen får du genom att vispa, vispa och åter vispa smöret !
Ta fram en bunke och lägg i smöret.
Vispa sedan i minst ca 7 minuter med handmixer eller bakmaskin. Jag vispade ca 7-8 minuter med handmixer.
Smöret blir nu fluffigt och mycket ljusare i sin färg.
Tillsätt sedan en burk karameliserad mjölk och vispa ytterligare ca 8-10 minuter. ( Jag la nu det uppvispade smöret i bakmaskins bunken, tillsatte karameliserad mjölk och bakmaskinen fick vispa) Det går bra med handmixer med.
Därefter tillsätter du vaniljsocker och florsocker och vispar ihop tills allt är jämnt och fint. Ca 1 minut till.
Nu har du en smörkräm som är så glansig och fin i sin konsistens.
Skulle din smörkräm av någon anledning skära sig.
Tex om du har haft den i kylen, och sedan rör runt i den när den är för kall, var inte orolig den går att rädda.
Ta fram en skål, lägg i ca 1/3 del av smörkrämen och värm den i micron så att den blir lite mer än finger varm. ( inte för varm)
Häll sedan ner den micrade smörkrämen medan du vispar på låg hastighet.
Höj sedan till medel och vispa ihop smörkrämen.
Den kommer nu bli så len och fin som den ska vara.
Skulle du inte lyckas med första försöket. Gör om det. Det ska gå att rädda.
Kola sås på tub ( står vid oftast vid tillbehör till glass)
4 st bananer.
Montering:
Lägg en botten på ett fat.
Lägg på glasskräm efter tycke ( jag använde ca 1/2 av krämen, tjockt lager)
Ringla lite kolasås på glasskrämen

Skiva bananer, lägg dem över och ringla på kolasås igen.

Sätt på nästa tårtbotten och upprepa samma procedur.
Sätt sedan den översta tårtbotten.
Spackla sedan ett tunt lager med smörkräm så att du täcker hela tårtan.

Gör sedan märken med hjälp av skrapa eller spatel.
Dem markeringarna hjälper dig när du sedan ska spritsa tårtan.
Ställ in tårtan i kylen en liten stund.
Jag har använt mig av wiltons tyll nr 104
Tyllens tjocka ände ska vara innåt mot smörkrämen och tårtan. . Alltså ska den smala änden peka ut från tårtan när du spritsar. Spritspåsen ska vara upprätt.
Spritsa sedan från den vänstra markeringen mot den högra, tillbaka till vänster och sen höger medan du sakta för handen med spritspåsen uppåt mot och över tårtans topp. Fortsätt sedan spritsa runt hela tårtan.
När du kommer till toppen.
Spritsar du med samma tyll.
Den tjocka delen av tyllen ska peka neråt mot tårtbotten och du sprisar i ytterkanten som ett n
Fortsätt spritsa nnnnnnnn..... Runt hela ytterkanten.
Sen spritsar du nästa lager innanför och fortsätter så tills du kommer till mitten eller så långt in du själv känner för.
I mitten la jag caramel popcorn.
Dem har jag köpt färdiga.
Överst ringlade jag kola.
Hoppas jag har förklarat någorlunda begripligt 😊
Oj vilken grej! Vad duktig du är. Ser riktigt gott ut! :)