En överraskning tårta som skulle färdas ett par hundra kilometer med tåg och en resveska som reskamrat.
Kunde bara hoppas att den klarar sig till dagens firande.
Tårtan år till min dotters kille.
En toppen kille som älskar choklad.
Och massor med choklad fick han på sin tårta.
Chokladbottnar, kondenserad chokladmjölk, chokladmousse, ganache
Och massor med choklad på toppen.
Marabou twist , noblesse, daim, och kitekat.
Kan nu pusta ut och säga att tårtan klarade sig utan en skråma.
Festen börjar snart och det ska bli kul att höra om gästerna tyckte om tårtan.
Jag gjorde så här:
Chokladbotten gjorde jag på 3 lika delar, de vill säga att du tar fram 3 lika stora glas.
Jag använde 6 ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker (lika högt som äggen ) i det andra glaset.
I det tredje glaset mätte jag upp 1/3 mjöl, 1/3 del potatismjöl, tredjedel kakao och 2 1/2 tsk bakpulver.
Rör om ordentligt så mjölblandningen är väl blandad med bakpulvret. Det ska vara lika högt som dem andra två glasen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg glaset och socker glaset tills det blir poröst, tillsätt mjölglaset och rör ner det i äggsmeten, rör runt med stora tag tills du fått en jämn smet.
Smörj och bröa en form, häll i formen och grädda på nedersta delen i ca 35-40 min. När den är klar låt svalna helt.
Dela botten i 3 delar.
Fyllning
Till fyllningen använde jag.
2 st paket Chokladmousse
Jag använde ekströms chokladmousse.
Blanda enligt anvisning.
Tillsatte dock 1 msk marsanpulver iförsta skedet av bruksanvisningen.
2st kondenserad choklad mjölk.
( chocolate condensed milk)
Choklad smörkräm
Till choklad smörkrämen använde jag:
500 gram rumsvarmt smör.
1 burk chocolate condensed milk
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
Chocolate condensed milk ser ut så här 👇
Och den ska inte kokas, den är färdig.
Gör så här.
Ta fram en bunke och lägg i smöret.
Vispa sedan i minst ca 7 minuter med handmixer eller bakmaskin. Jag vispade ca 7-8 minuter med handmixer.
Smöret blir nu fluffigt och mycket ljusare i sin färg.
Tillsätt sedan en burk chocolate condensed milk och vispa ytterligare ca 8-10 minuter.
( Jag la nu det uppvispade smöret i bakmaskins bunken, tillsattekondenserade choklad mjölken och bakmaskinen fick vispa) Det går bra med handmixer med.
Därefter tillsätter du vaniljsocker och florsocker och vispar ihop tills allt är jämnt och fint. Ca 1 minut till.
Nu har du en smörkräm som är så glansig och fin i sin konsistens.
Skulle din smörkräm av någon anledning skära sig.
Tex om du har haft den i kylen, och sedan rör runt i den när den är för kall, var inte orolig den går att rädda.
Ta fram en skål, lägg i ca 1/3 del av smörkrämen och värm den i micron så att den blir lite mer än finger varm. ( inte för varm)
Häll sedan ner den micrade smörkrämen medan du vispar på låg hastighet.
Höj sedan till medel och vispa ihop smörkrämen.
Den kommer nu bli så len och fin som den ska vara.
Skulle du inte lyckas med första försöket. Gör om det. Det ska gå att rädda.
Ganache
3 dl grädde
200 g choklad
Bryt chokladen i mindre bitar.
Värm grädden i en kastrull, den ska bli riktigt varm men inte börja koka.
Ta av från värmen och lägg i chokladen.
Blanda tills allt är väl blandat.
Sätt åt sidan, låt svalna och tjockna.
Min ganach hade svalnat helt, men den var fortfarande rinning när jag hällde över den på tårtan.
Bred ut ett jämt lager, lägg på valfri topping och ställ in tårtan i kylen så att ganachene stelnar.
Topping
Valfria chokladbitar man tycker om.
Montering:
Lägg en botten på ett fat.
Bred sedan på ett lager kondenserad mjölk.
Därefter ett lager chokladmousse.
Sätt på nästa botten och upprepa samma procedur som på första botten.
Lägg på översta botten plattan.
Spackla sedan ett tunt lager smörkräm och ställ in den i kylen en stund. Nu har du spacklat så att det blir lättare att få det jämt och smulfritt i nästa omgång.
Spackla sedan ett lager till och försök få det så jämt som möjligt över hela tårtan.
Häll ganachen på toppen och bred ut den jämt över hela ytan.
Dra ut choklad över kanten så att den rinner ner på vissa ställen om du vill ha den effekten.
Toppa med choklad du tycker om och ställ in i kylen.
Smaklig spis :)
Åh, ser ljuvlig ut!