Speciellt grillade men det går lika bra med marinerade och ugnsbakade.
Sådana middagar som mer eller mindre sköter sig själva uppskattas här hemma, då det är jag som alltid fixar allt 😁
Sen att det doftar helt ljuvligt under tiden är ännu bättre.

Prova !


Så här gjorde jag.



Smaklig spis :)
Marinad - använd kryddmängd efter tycke.
Tunna revbenssjäll
Rapsolja
Grillkrydda
2 vitlöks klyftor
Vitlökspulver
2 msk flytande honung
2 msk sesam olja
Sweet soya sauce
Salt
Peppar
Chili/garlic krydda eller chili krydda
Förslag på tillbehör i långpannan
Rotfrukter - efter tycke, delade i bitar
Ca 10 mindre potatisar
2-3 gul lök mindre storlek
4 mörötter delade i bitar
1 mindre purjolök
1-2 paprikor - röd/gul
Lägg revbenen i en plastpåse eller i en form.
Ringla över oljaorna, honung, grillkrydda, vitlökspulver, chili krydda, salt, peppar och sweet soya sauce.
Pressa/hacka över vitlöken.
Gnid in köttet så att det är kryddat och glansigt över allt.
Täck med plast om biten ligger i form, sätt in i kylen och låt gärna dra någon timme.
Givetvis går det även bra med en kortare marinad tid, dock så hinner smakerna gotta till sig om dem får stå och dra en längre stund.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ringla rapsolja i långpannan och lägg på köttet.
Sätt in revbensspjället i mitten av ugnen medan du förbereder grönsaker/rotfrukter.
Ca 20-30 minuter.
Dela potatisen på tvären
Dela löken på tvären
Skala och skiva rotfrukter, och grönsakerna i större bitar.
Ta ut köttet när det börjar ta färg. (Efter 20 -30 min)

Lägg i dem skurna tillbehören, ringla lite olja över rotfrukterna/grönsakerna och strö lite flingsalt/salt över.
Strö även lite pomfritt krydda eller valfri krydda om du vill.
Vänd samtidigt på revbenspjället, pensla på lite till av sweet soya souce, strö på lite grill krydda och ställ in i ugnen ytterligare ca 20-30 min. (Tills det börjar ta färg.)
Vänd slutligen spjället igen och baka klart tills potatisen och grönsakerna har tagit färg.
Om du tycker att ytan på köttet börjar se färdig ut innan potatis halvorna är klara, täck över köttet med lite folie då.
( Jag tyckte inte det behövdes)
Servera med tzatziki eller någon annan kall sås/dippa.
Recept på tzatzikin finns på bloggen i kategori " kalla såser och dippor"

Servera och njut !

Smaklig spis :)
Oh vad gott det ser ut :D