Baklava är ju ett känt bakverk över hela mellan östern och så även på Balkanhalvön.



Den görs med tunna filodegs ark och olika nötter och sedan dränker man baklavan i socker lag. 
Fyllningarna är olika beroende på i vilken del av världen dem är gjorda. 

Idag har min dotter varit huvud aktör i köket. 
Hon var sugen på att göra baklava och det är bara att uppmuntra och hänga på. 


Här bjuder jag på receptet av vår/dotterns  lite enklare variant på baklava. 
Vi använde 
1 1/2 paket filodeg ( filo degen som finns på ica är färsk och smular sig inte, lite lättare att jobba med tycker jag) 
100g pistage nötter
300 g valnötter 
100 g pecan nötter. 
1tsk kanel
Vit sirap ( vi använde den helt genom skinkiga ) 
Till pensling  
Raps olja eller flytande raps/smör finns bland flytande margarin. 


Du kan göra den med enbart valnötter, eller pistagenötter. 
Eller blanda blanda lite som vi gjorde. 

Fin hacka nötterna antingen för hand eller i matberedare, lägg i kanelen och blanda väl. 

Pensla 2 filoark ( med olja eller flytande  raps/smör)  och lägg dem på varandra. 
Lägg nu ca 6 msk nötblandning längs hela kortsidan på filo arket som nu består av 2 blad. Rulla sedan i hop som till vanlig rull tårta. 
Tryck i hop den rullade degen så att den blir lite skrynklig. ( Om du köper icas filo deg går det bra att skrynkla ihop utan att rulla baklavn med en pinne) 

Lägg dem sedan i en ugnsform


Grädda i mitten av ugnen på 175 grader tills filodegen har fått en fin gyllen brun yta. 
Ta ut från ugnen. 


Häll nu rikligt med sirap ( dränk den, med andra ord )  över baklavan, strö nötter över och låt baklavan vila så att den suger åt sig sirapen. 
Skiva upp och servera 

Smaklig spis :)