
Den görs med tunna filodegs ark och olika nötter och sedan dränker man baklavan i socker lag.
Fyllningarna är olika beroende på i vilken del av världen dem är gjorda.
Idag har min dotter varit huvud aktör i köket.
Hon var sugen på att göra baklava och det är bara att uppmuntra och hänga på.
Här bjuder jag på receptet av vår/dotterns lite enklare variant på baklava.
Vi använde
1 1/2 paket filodeg ( filo degen som finns på ica är färsk och smular sig inte, lite lättare att jobba med tycker jag)
100g pistage nötter
300 g valnötter
100 g pecan nötter.
1tsk kanel
Vit sirap ( vi använde den helt genom skinkiga )
Till pensling
Raps olja eller flytande raps/smör finns bland flytande margarin.
Du kan göra den med enbart valnötter, eller pistagenötter.
Eller blanda blanda lite som vi gjorde.
Fin hacka nötterna antingen för hand eller i matberedare, lägg i kanelen och blanda väl.
Pensla 2 filoark ( med olja eller flytande raps/smör) och lägg dem på varandra.
Lägg nu ca 6 msk nötblandning längs hela kortsidan på filo arket som nu består av 2 blad. Rulla sedan i hop som till vanlig rull tårta.
Tryck i hop den rullade degen så att den blir lite skrynklig. ( Om du köper icas filo deg går det bra att skrynkla ihop utan att rulla baklavn med en pinne)
Lägg dem sedan i en ugnsform

Ta ut från ugnen.

Häll nu rikligt med sirap ( dränk den, med andra ord ) över baklavan, strö nötter över och låt baklavan vila så att den suger åt sig sirapen.
Skiva upp och servera

Grymt bra blogg! 👌