Jag försöker alltid se till att jag har jäst hemma. Antingen vanlig eller torrjäst. 
Det är så bra att ha stående hemma. 

Passade mig alldeles utmärkt nu till ostfrallorna.


Trodde att jag hade ett bröd kvar i frysen men ack så fel jag hade. 

Att sedan behöva klä på 3 killar, ta med dem till affären för ett bröd som jag behöver till morgondagens frukost. Eeeh nej tack ! 
(Ni kan bara tänka er dem tre i affären om vi bara ska handla ett bröd) 
 
Sån tur så kunde jag lösa det på ett smidigt sätt för att jag hade jäst hemma ju.. Wihoo ! 

Kavlade upp ärmarna och satte igång. 
Och vet ni vad ? 
Dem blev sååååååå goda.


Recept på mina ostfrallor kommer här:

Ost frallor ca 20-25 st 
1pkt jäst
100 g rumstempererat tärnat smör
5 dl ljummen mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk bakpulver
13 dl vetemjöl special ( special om möjligt) 
Riven ost efter tycke

Mät upp vetemjölen i en skål.
Tillsätt bakpulver och blanda väl. 
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och blanda ut jästen. 
Tillsätt resterande mjölk, salt och socker och rör runt.
Häll 3/4 av vetemjölen och arbeta upp en deg. Tillsätt sedan tärnat smör och arbeta in det i degen.
Tillsätt resterande mjöl och arbeta degen tills den är  jämn och fin. 
Ta upp degen och strö ytterst lite mjöl i botten på bunken. Lägg ner degen och strö ytterst lite mjöl på toppen. Knåda sedan igenom den lite så att den känns att den släpper bunken. 
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 
Använder du vetemjöl special tänk på att den ska knådas lite längre än vanlig mjöl. (Jag använde min köks maskin.) 

Ta sedan ut degen på mjölat bakbord. 
Baka ut ca 25 små bullar. 

Om du vill göra vanliga ostfrallor.- lägg dem på en plåt med bakplåts papper på och plattar till dem lite. 
Om du vill göra som jag gjorde ( mer som ett brytbröd) - 
Smörj en större rund (eller fyrkantig)  form och lägg bullarna ganska nära varandra och platta till dem lite. 

Pensla sedan bullarna med ägg och lägg på riven ost. 
Jag gjorde några med sesamfrön med. 



Låt sedan bullarna jäsa ca 60 minuter. 
Undertiden :
Sätt ugnen på 250 grader 
När bullarna har jäst färdigt gräddar du dem i mitten av ugnen ca 7- 10 minuter. 
Jag gräddade mina ca 8 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler om möjligt. 
Använder du frön på vissa som jag gjorde så rekomenderar jag att att du ska baka dem för sig. 
Fröfrallorna tar lite snabbare färg än ostfrallorna.

Ljuvligt goda blev dem. 
Lagom klara till kvällsfika med väninnan och våra barn.