
En gammal beprövad kaka som har gjorts i generation efter generation nere i Serbien så vitt jag förstår.
Koh tar mig tillbaka si så där 30 år i tiden och till köket i mitt flickhem i Malmö.
Kommer ihåg då mamma stod i köket och gjorde denna kaka.
Nu var det dags för mig att stå i köket och göra den så att mina barn får smaka.
Saknaden efter mina egna förldrar är enorm och denna kaka tillagade jag till deras minne.
Recept på koh kommer här:
Koh

Du ska kunna vända upp och ner på skålen när marängen är färdig.

Använd nu spatel och rör runt med stora tag tills allt är väl blandat.

Grädda på näst nedersta falsen och sänk värmen till 175 grader.

Låt sedan kakan vila, suga åt sig all vätska och bli helt kall.
8 ägg
8 msk socker ( 1 msk = 15 ml)
9 msk mannagryn
Topping
4 msk socker
2 msk vaniljsocker
1 liter mjölk.
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsform och strö lite vetemjöl över. ( istället för skorpmjöl)
Måtten på min ugnsform var 35x24 cm.
Separera äggvitorna från gulorna.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt en tsk socker i taget och fortsätt vispa tills du har än maräng som är fast och bildar toppar.

Vänd sedan försiktigt ner gulorna och mannagrynen i marängsmeten.

Använd nu spatel och rör runt med stora tag tills allt är väl blandat.
Häll smeten i formen och jämna ut den.

Grädda på näst nedersta falsen och sänk värmen till 175 grader.
Grädda tills kakan har fått en gyllen brun yta och är fast i formen ca 15-20 min. Jag gräddade min 20 minuter.
Undertiden kakan gräddas:
Häll mjölken i en kastrull, tillsätt sockret och låt mjölken koka upp under omrörning.
När kakan har gräddats färdigt tar du ut den ur ugnen och häller försiktigt över den heta mjölken. Jag använde mig av en slev medan jag öste över.

Låt sedan kakan vila, suga åt sig all vätska och bli helt kall.
Skiva upp.
Servera med frukt, bär eller ät den som den är.