och en vanlig rätt på hela Balkanhalvön.
Moussaka görs på olika sätt beroende på tradition och vilken del av balkan den kommer ifrån.

Här har jag gjort en helt vanlig klassisk moussaka som jag är uppvuxen med.
Denna innehåller ingen abourgine och är kryddad med traditionella kryddor från balkan.
Den ända skillnaden är att jag har använt mig av grädde också istället för bara mjölk.
Moussakan serverar jag med en syrlig klassisk sallad också från balkan, med lök, gurka och tomater.

Recept på min moussaka kommer här.
Ca 700 Köttfärs ( valfri)
2 gula lökar
1/2 purjolök ( om önskas)
Salt
Peppar
Vegeta
Paprikapulver
Grillkrydda ( jag måste ha lite av min favorit krydda i det mesta 😁)
Raps olja
5 dl mjölk+grädde lika delar. ( du kan använda enbart mjölk eller enbart grädde) jag har ibland även använt mig av och gjort en bechamel sås och hällt över.
2 ägg
Ca 1,5 kg Potatis.
Skala potatisen, skiva lagom stora runda skivor och lägg dem i en skål med kallt vatten så länge.
Sätt ugnen på 225 grader.
Fin hacka löken och pujolöken.
Häll rikligt med raps olja i en kastrull.
Tillsätt löken och bryn tills den börjar ta färg.
Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Tillsättt köttet och bryn tills det börjar bli klart.
Tillsätt ca 2 msk vegeta, 2 tsk paprika pulver, lite salt och peppar och om du gör som jag även lite grill krydda.
När köttet är färdig brynt, smaka av och tillsätt mer kryddor om så behövs.
Ta fram en ugnsform.
Lägg lite olja i botten och smörj ut den lite.
Lägg potatis skivor längst ner i formen.
Lägg sedan köttfärs över potatisen.

Varva så tills köttfärsen är slut.
Överst lägger du potatis.

Gör äggstanningen.
Vispa ihop ägg/grädde och mjölk i en skål.
Häll sedan äggstanningen över hela
ytan och in med den i ugnen.
Eller gör som jag gjorde nu.
Lägg in ugnsformen i ugnen ca 10 minuter. Ta sedan ut och häll äggstanningen över hela ytan.
Lägg in formen igen och grädda ytterligare ca 40 minuter.

Låt sedan mousakkan stå och vila en bra stund innan servering.

Smaklig spis :)